Veilige en duurzame stoffen zijn onmisbaar voor onze toekomst

Veilige en duurzame stoffen worden bedacht en gemaakt door de chemische industrie. Ze zijn onder andere onmisbaar voor het halen van de doelen van de Green Deal: een klimaatneutrale en circulaire economie, minder vervuiling en betere bescherming van de biodiversiteit.

 

Chemische stoffen worden bijvoorbeeld gebruikt in geneesmiddelen, elektronica, ICT toepassingen, batterijen van elektrische auto’s, bouwmaterialen en windturbines. 

De chemie levert de bouwstenen voor 95 procent van alle geproduceerde producten die we dagelijks nodig hebben. Deze stoffen en producten voldoen ook nu al aan strenge eisen op het gebied van veiligheid.

De chemie blijft innoveren en alternatieven zoeken waar nodig. Dit is onder andere nodig bij stoffen die niet in de duurzame circulaire economie passen. Zoals bijvoorbeeld nu gebeurt met het verbod op intentioneel toegepaste microplastics, aan bijvoorbeeld verzorgingsproducten. Er wordt ook gekeken naar het reguleren van microplastics die ontstaan bij slijtage, van bijvoorbeeld autobanden. 

Inzet VNCI

  • Stimuleren van innovatie volgens het principe van safe and sustainable by design.
  • Veilige en duurzame stoffen worden ondersteund met goed beleid dan wel wetgeving. Beleid en wetgeving zijn uitvoerbaar, haalbaar en stimuleren de juiste marktinitiatieven. 
  • Nederland heeft een toonaangevende innovatieve chemiesector die werkt aan veilige en duurzame bouwstenen voor de wereld om ons heen.
  • Goede en effectieve handhaving om te voorkomen dat via import alsnog stoffen op de EU-markt komen die schade toebrengen aan mens en milieu.