De toekomst vraagt om veilige en duurzame stoffen

Een klimaatneutrale en circulaire economie en betere bescherming van het milieu en biodiversiteit. Dat zijn de doelen van de Europese Green Deal. Veilige en duurzame chemische stoffen zijn voor het behalen hiervan cruciaal.

 

De chemische industrie levert de bouwstenen voor 95 procent van alle producten die we als samenleving dagelijks nodig hebben voor onze welvaart en ons welzijn. Deze bouwstenen zijn onmisbaar voor geneesmiddelen, elektronica, ICT-toepassingen, batterijen, bouwmaterialen, isolatie, windturbines, maar ook voor kleding, meubels, auto’s, voedsel, en noem maar op. 

Deze bouwstenen – chemische stoffen en materialen – voldoen al aan strenge eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Daarnaast blijft de chemie innoveren en alternatieven zoeken voor bijvoorbeeld stoffen die niet in de duurzame en circulaire economie passen. Zo is er nu een verbod op het bewust toevoegen van microplastics, in met name verzorgingsproducten, en wordt er gekeken naar het reguleren van microplastics die ontstaan bij slijtage van autobanden.

Inzet VNCI

  • Stimuleren van innovatie volgens het principe van Safe and Sustainable by design
  • Bijdragen aan uitvoerbaar en haalbaar beleid dat innovatie stimuleert
  • Zorgen voor een toonaangevende innovatieve chemiesector die werkt aan veilige en duurzame stoffen en materialen
  • Pleiten voor effectieve handhaving om te voorkomen dat via import alsnog onveilige stoffen de Europese markt bereiken