Chemelot
Chemelot is veel méér dan een industrieterrein in Zuid-Limburg. Deze unieke chemie- en materialensite is van strategisch belang voor Nederland (en daarbuiten), want deze chemie is het begin van vele economische waardeketens. Kunstmest, kleding en medicijnen, het kan allemaal niet bestaan zonder de grondstoffen die in de chemie worden geproduceerd.
Naast het industriepark is op Chemelot de Brightlands Chemelot Campus gevestigd. Op deze campus zijn innovatieve start-ups en onderzoeks- en onderwijsinstellingen gevestigd, gericht op chemie en materialen.
Doel van het cluster is om in 2025 de meest veilige, duurzame en competitieve chemiesite van West-Europa te zijn. In 2050 wil Chemelot volledig duurzaam en circulair zijn. Chemelot is hiervoor uitstekend gepositioneerd vanwege de bestaande combinatie van de Brightlands Chemelot Campus, met de aanwezige instituten, onderzoeks- en opschalingsfaciliteiten, en het Industrial Park met bedrijven als SABIC, OCI Nitrogen, Arlanxeo, Fibrant, AnQore en DSM. Chemelot zet in op verdere kostenreductie en een meervoudige duurzaamheidstransitie, gericht op het volledig vergroenen van grondstoffen, productieprocessen, en de producten die op het terrein worden gemaakt.
De hoge mate van integratie en synergie op Chemelot, de kennis en expertise van de Brightlands Chemelot Campus, de fabrieken en de site services, is uniek in Europa. Hierdoor kunnen de fabrieken op het Industrial Park, alsook de proeffabrieken op de campus efficiënt opereren op het gebied van grondstoffen, energie en kosten en concurrerend produceren. De volledige keten, van R&D, onderwijs, pilot- en demofabrieken en grootschalige maakindustrie bevindt zich op één terrein.
Chemelot heeft de ambitie voor 2025 uit te groeien tot de meest veilige, duurzame en concurrerende chemiesite van Europa. Op dit moment biedt de site werkgelegenheid aan ruim 8100 medewerkers met maar liefst meer dan 100 nationaliteiten. De directe werkgelegenheid op Chemelot zal groeien naar meer dan 10.000 medewerkers in 2025. De activiteiten op Chemelot genereren een omzet van meer dan 10 miljard euro per jaar. Chemelot neemt ongeveer 20% van de chemiesector in Nederland voor haar rekening en behoort tot de top 5 chemieclusters in Nederland.
Op Chemelot is veel kennis over polymeren, materialen, (bio)organische synthese, chemische engineering en analytische expertise.
Chemieclusters Nederland
Ons land huisvest, mede vanwege haar gunstige geografische ligging, zes unieke chemieclusters die samen de ruggengraat van de Nederlandse chemische industrie vormen. In de zomerserie Clemieclusters Nederland stellen we ze aan je voor. Loek Radix van Chemelot vertelt over de ambitieuze plannen van Chemelot. In 2025 de meest veilige, duurzame en concurrerende chemiesite van West-Europa zijn en in 2050 volledig klimaatneutraal draaien. "Chemie is niet het probleem, maar de oplossing."