Chemelot

Chemelot is veel méér dan een industrieterrein in Zuid-Limburg. Deze unieke chemie- en materialensite is van strategisch belang voor Nederland (en daarbuiten), want deze chemie is het begin van vele economische waardeketens. Kunstmest, kleding en medicijnen, het kan allemaal niet bestaan zonder de grondstoffen die in de chemie worden geproduceerd.

Naast het industriepark is op Chemelot de Brightlands Chemelot Campus gevestigd. Op deze campus zijn innovatieve start-ups en onderzoeks- en onderwijsinstellingen gevestigd, gericht op chemie en materialen. 

Doel van het cluster is om in 2025 de meest veilige, duurzame en competitieve chemiesite van West-Europa te zijn. In 2050 wil Chemelot volledig duurzaam en circulair zijn. Chemelot is hiervoor uitstekend gepositioneerd vanwege de bestaande combinatie van de Brightlands Chemelot Campus, met de aanwezige instituten, onderzoeks- en opschalingsfaciliteiten, en het Industrial Park met bedrijven als SABIC, OCI Nitrogen, Arlanxeo, Fibrant, AnQore en DSM.  Chemelot zet in op verdere kostenreductie en een meervoudige duurzaamheidstransitie, gericht op het volledig vergroenen van grondstoffen, productieprocessen, en de producten die op het terrein worden gemaakt.

De hoge mate van integratie en synergie op Chemelot, de kennis en expertise van de Brightlands Chemelot Campus, de fabrieken en de site services, is uniek in Europa. Hierdoor kunnen de fabrieken op het Industrial Park, alsook de proeffabrieken op de campus efficiënt opereren op het gebied van grondstoffen, energie en kosten en concurrerend produceren. De volledige keten, van R&D, onderwijs, pilot- en demofabrieken en grootschalige maakindustrie bevindt zich op één terrein.

Chemelot heeft de ambitie voor 2025 uit te groeien tot de meest veilige, duurzame en concurrerende chemiesite van Europa. Op dit moment biedt de site werkgelegenheid aan ruim 8100 medewerkers met maar liefst meer dan 100 nationaliteiten. De directe werkgelegenheid op Chemelot zal groeien naar meer dan 10.000 medewerkers in 2025. De activiteiten op Chemelot genereren een omzet van meer dan 10 miljard euro per jaar. Chemelot neemt ongeveer 20% van de chemiesector in Nederland voor haar rekening en behoort tot de top 5 chemieclusters in Nederland.

Op Chemelot is veel kennis over polymeren, materialen, (bio)organische synthese, chemische engineering en analytische expertise.


 

Chemieclusters Nederland

Voor vijf van de zes clusters zijn bestuurders benoemd om de ambities tot uitvoer te brengen en waar nodig de randvoorwaarden te creëren om de klimaattransitie te versnellen. Chemie Magazine sprak met alle clusterregisseurs over de aanstaande verduurzaming.

“Ik ben druk bezig om de aanleg van de 380 kilovolt hoogspanningskabel van Maasbracht naar Chemelot te versnellen, evenals de bouw van het nieuwe hoogspanningsstation in Graetheide”, zegt Mark Verheijen, clusterregisseur Chemelot. De bedrijven op het industrieterrein willen hun processen en installaties elektrificeren om hun CO2-uitstoot te reduceren. Daar hebben ze duurzame energie uit de windparken op zee voor nodig, maar dan moet de hoogspanningskabel er wel tijdig liggen, evenals het nieuwe hoogspanningsstation.

Lees het hele artikel

V.l.n.r. Ingrid Post, Tjisse Stelpstra, Anne-Marie Spierings, Micky Adriaansens, Job Jetten, Mark Verheijen, Cees Oudshoorn | Foto Platform Verduurzaming Industrie