19.01.2023

Aantal techniekleerlingen stijgt

Steeds meer jongeren kiezen voor een technische opleiding. Dat blijkt uit cijfers van DUO. Een goede ontwikkeling, want mbo- en vmbo-leerlingen zijn hard nodig om de doelen voor de energie-, klimaat- en materialentransitie te halen. Er zijn volop banen in de (chemische) industrie én je kunt er goed mee verdienen.


Naast het grote aanbod aan banen zit ook het salaris van een mbo’er in de lift. In sommige beroepen verdient een mbo’er inmiddels meer dan iemand met een hbo-opleiding. Dat geldt met name voor mbo’ers die voor techniek hebben gekozen. Zij verdienen anderhalf jaar na hun opleiding een hoger bruto-uurloon dan sommige hbo’ers.

Het tekort aan technisch personeel speelt al jaren en is voor veel bedrijven in de chemische, proces- en maakindustrie een groot probleem. Ook voor de VNCI is het aantrekken van meer jongeren naar mbo-techniekopleidingen een speerpunt. Hiervoor is in samenwerking met C3 de campagne Wij zijn Chemie gelanceerd, die onder meer bestaat uit het geven van gastlessen aan jongeren op scholen en een informatieve toolkit waarmee bedrijven aan de slag kunnen.

Ook een gastles geven?

Wil jij jongeren enthousiast maken voor de chemie? Geef een gastles bij scholen in jouw regio en vertel leerlingen wat er bij jouw bedrijf gebeurt en waarom ze zo ontzettend hard nodig zijn voor de toekomst. De toolkit om je verder te helpen, vind je hier

Lees ook