13.09.2022

Boegbeeld Topsector Chemie geeft gastles over recycling

Jacqueline Vaessen, boegbeeld van de Topsector Chemie, gaf op 12 september in het kader van ‘Wij zijn chemie’ een gastles aan 3vwo/havo van het Infinity College in Utrecht. Het thema: recycling van plastic.

 

“Ecstasy”, lacht hij. Dat is het eerste waar de leerling aan denkt bij chemie. Jacqueline Vaessen wijst naar zijn schoenen: “En je gympen, die waren er ook niet geweest zonder chemie, net als je spijkerbroek en de stoel waar je op zit.” De wenkbrauwen van de vijftien leerlingen van 3vwo/havo gaan voorzichtig omhoog.

Als thema voor de gastles heeft Vaessen plasticrecycling gekozen. Als plastic gezamenlijk met alle afval opgehaald wordt, is het vervuild met bijvoorbeeld etensresten. Daarnaast is het plastic ook ‘vervuild’ met etiketten en lijm. Bovendien zijn er veel soorten plastic. Dat moet allemaal gewassen, gesorteerd en gescheiden worden. Hoe dat in z’n werk gaat laat Vaessen zien aan de hand van het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics, een test- en ontwikkelcentrum voor het recyclen van plastics, waar zij een bezoek aan heeft gebracht. De leerlingen luisteren en kijken aandachtig.


Lees ook het interview met Jaqueline in Chemie Magazine | Samenwerking Topsector Chemie en de VNCI jaagt innovatie aan


Daarna laat zij een YouTube-filmpje zien van het bedrijf Desch, dat van gerecycled plastic onder andere bloempotten en transporttrays voor planten maakt. “Plastic is fantastic”, zegt de CEO. “Het materiaal is niet het probleem, een wereld zonder plastic is zelfs ondenkbaar, maar we moeten het beter verwerken, er beter mee omgaan.” Hij zegt ook dat zijn bedrijf “schreeuwt om materiaal”, omdat er veel te weinig plastic gerecycled wordt.

Recycling is nodig om de doelen te halen die enkele jaren geleden in Parijs zijn afgesproken, vertelt Vaessen: niet meer dan anderhalve graad opwarming van de aarde. “Ook nu de energieprijzen zo hoog zijn wordt het steeds interessanter om dingen herbruikbaar te maken in plaats van alles opnieuw te maken.” En daar levert de chemie dus een belangrijke bijdrage aan. “En daarom is het zo belangrijk om daarin te gaan werken.”


Wil jij ook een gastles geven? Lees meer over onze campagne Wij zijn Chemie.


Vraag van een leerling: “Wat kun je verdienen in de chemie?” Vaessen speelt de vraag door naar de aanwezige verslaggever van de VNCI, die vertelt dat de salarissen in de chemie hoog zijn, vooral van mbo-opgeleiden, waar op dit moment een groot tekort aan is.

Studie chemie?

Na nog een verhaal van Vaessen over waterstof, verkregen uit H2O, en de waterstofauto waar niets anders dan drinkbaar water uit de uitlaat komt, is het tijd voor de hamvraag: wie gaat er hier chemie studeren? Eén meisje steekt haar vinger op, zij had de keuze al gemaakt, een jongen zegt het “wel interessant” te vinden. Twee op vijftien: toch geen slechte score.


Het Infinity College is een particuliere onderwijsinstelling, die samenwerkt met IVIO Wereldschool. Er zijn zo’n vijftig locaties.