Concurrentiepositie
De opkomst van China als exporteur van chemicaliën en de toegenomen activiteiten in het Midden-Oosten op het gebied van specialty chemicals hebben grote consequenties voor de chemische industrie in Nederland (en in andere EU-lidstaten met een omvangrijke chemische industrie).
Maar ook een aantal recente ontwikkelingen zet het investeringsklimaat voor bedrijven in Europa en specifiek in Nederland onder druk, zoals de gestegen energiekosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Andere onzekerheden zijn er over toegang tot infrastructuur, voldoende ruimte en tijdig verkrijgen van vergunningen. Hierdoor zijn bedrijven terughoudend bij het maken van investeringsbeslissingen.
De VNCI zet zich in om het investeringsklimaat in Nederland te verbeteren voor de chemische industrie. In een steeds competitiever internationaal speelveld is het van groot belang dat gericht beleid op onderwijs, innovatie, regelgeving, markttoegang, energie en logistiek de concurrerende positie van de chemie ondersteunen. Dat doet de VNCI samen andere partners, zoals VNO-NCW en de Topsector Chemie. Een van de negen Topsectoren, waarin de overheid samen met ondernemers en onderzoekers gericht investeert.
Topsector Chemie
ChemistryNL is de naam van de Topsector Chemie, één van de negen topsectoren waarin de overheid samen met bedrijfsleven, universiteiten en onderzoekscentra gericht investeert in kennis en innovatie. De Topsector Chemie wil dat Nederland in 2050 wereldwijd bekend staat als hét land van de groene chemie, met op biomassa gebaseerde grondstoffen en schone en duurzame productieprocessen. Bovendien staat Nederland in de mondiale top drie van producenten van slimme materialen met een hoge toegevoegde waarde.
Internationale handel
Buitenlandse handel en investeringen zijn van groot belang voor de Nederlandse chemiesector. De VNCI maakt zich sterk voor aantrekkelijk vestigingsklimaat en een goede handelspolitiek. Internationaal doet zij dit onder meer als onderdeel van Cefic, de Europese koepelorganisatie van de chemische industrie, en de wereldwijde organisatie van de chemische industrie ICCA.
Om het verdienvermogen van de industrie in Europa te vergroten, heeft de VNCI – samen met zeventien andere industriële sectoren - de ‘Antwerp Declaration for an European Industrial Deal’ ondertekend. Hierin staan tien concrete acties die het concurrentievermogen in Europa moeten versterken. Daarvoor zijn duidelijkheid, voorspelbaarheid en vertrouwen in het industriebeleid van Europa cruciaal.