20.02.2024

Industrie roept op tot dringende acties om concurrentievermogen in Europa te herstellen

Het verdienvermogen van onze sector staat onder druk. Een concurrerende en veerkrachtige EU is cruciaal voor de transitie in Europa. Daarom deden CEO’s uit de Europese industrie tijdens de European Industry Summit 2024 een dringende oproep om een ‘EU Industrial Deal’, als aanvulling op de Europese Green Deal. Ook de VNCI heeft deze oproep ondertekend. 

 

Vandaag overhandigden 73 industrieleiders uit 17 industriële sectoren ‘The Antwerp Declaration for a European Industrial Deal’ aan de Belgische premier Alexander de Croo en voorzitter van de Europese commissie Ursula von der Leyen. In deze verklaring benadrukken ze het cruciale belang van duidelijkheid, voorspelbaarheid en vertrouwen in het industriebeleid van Europa.

De ondertekenaars beschrijven in de verklaring tien concrete maatregelen, waaronder integratie van hun ‘EU Industrial Deal’ in de bredere strategische Europese agenda, het stroomlijnen van wetgeving en het vereenvoudigen van het kader voor staatssteun. Ze roepen ook op om Europa wereldleider te maken in het leveren van betaalbare koolstafarme energie. Daarnaast benadrukken ze dat Europa meer zelfvoorzienend moet worden op het gebied van grondstoffen, de vraag naar duurzame producten moet stimuleren en innovatie moet aanmoedigen.

De ondertekenaars van de verklaring zijn afkomstig uit diverse sectoren, zoals chemie, farmaceutica, papier, staal, mijnbouw, aluminium, glas, zink, metalen, textiel, raffinaderijen, cement, kalk, meststoffen, keramiek, industriële gassen en biotech.

VNCI-directeur Manon Bloemer was aanwezig op de summit: ‘Er zijn veel relevante zaken voorbij gekomen. Het enorme belang van groene energie en een Europees elektriciteitssysteem, CCUS, circulariteit, mass balance. De CEO's weten wat er moet gebeuren, maar om investeringen ook daadwerkelijk naar Europa te krijgen is consistent beleid nodig, met meer snelheid en minder bureaucratie. Ook werd gesproken over beleid dat gemaakt wordt vanuit vertrouwen in plaats van wantrouwen. De dialoog met de CEO's was heel rijk, kansen en bedreigingen vlogen afwisselend over tafel.’

Lees de volledige verklaring op de Antwerp Declaration website. Op deze site kun je de verklaring als bedrijf, organisatie of vereniging steunen.