24.04.2024

René Stoel: “Een veilige omgeving voor mijn mensen”

René Stoel werkt bij Koole Tankstorage Pernis en is een van de vier genomineerden voor de verkiezing Plant Manager of the Year 2024. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het event Chemelinqs op 13 juni in Geleen.

 

Koole Tankstorage Pernis is een belangrijke speler in de opslag van plantaardige oliën en vetten in de haven van Rotterdam. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf fors ingezet op veiligheid, verduurzaming en een cultuurverandering waarbij de nadruk ligt op veiligheid en teamwork. Dit resulteert in een nieuwe veiligheidscultuur en veel energie. Terminalmanager René Stoel speelt een belangrijke rol in deze veranderingen en het in goede banen leiden daarvan. Stoel heeft een veelzijdige carrière in de industrie achter de rug. Hij begon in de operatie in de raffinagewereld en na verschillende promoties en een avondstudie Chemische Technologie groeide hij door naar leidinggevende posities. In 2014 stapte hij over van LyondellBasell naar de wereld van onafhankelijke tanksopslag en sinds 2021 is hij terminalmanager van Koole Tankstorage Pernis.

Als terminalmanager legt Stoel de focus op safety, people en performance. “Het gaat vooral om een veilige omgeving voor mijn mensen. Op het gebied van veiligheid willen we continu verbeteren. We hebben onze ideeën samengebracht om te kijken hoe we proactief en actief met elkaar kunnen zorgen dat iedereen aan het einde van de dag veilig naar huis gaat. Dat is cruciaal.”

Om de prestaties van de terminal verder te verbeteren, ligt er ook meer nadruk op het gebruik van data. “Meten is weten! Zo maak je eventuele lacunes inzichtelijk en kun je erop anticiperen. Toen ik binnenkwam werd veel gedaan op ervaring en gevoel, maar hoe kun je meten of dit goed is? We proberen nu bijvoorbeeld inzicht te krijgen in alle stappen die worden genomen als een schip aanmeert. Dit gaat van het verrichten van metingen in de ruimen, monsters nemen, slangen aansluiten, leidingen schoonmaken, enz. We meten nu hoeveel tijd iedere handeling kost. Daarbij gaat het niet alleen over efficiency maar ook over effectiviteit. Data maakt dit inzichtelijk. Deze metingen vinden handmatig plaats maar we zetten steeds meer in op automatisering.”

Cultuur en leiderschap

Alles valt of staat volgens Stoel met een goede cultuur en leiderschap. “Daarbij gaat het vooral over soft skills: wat verwachten we van onze mensen? Wat zijn gedragingen die we belangrijk vinden? Hoe gaan wij vanuit ons leiderschap om met onze mensen. Je hebt ook een coachende rol als leider van een team en je moet aanvoelen hoe iemand in de wedstrijd zit, hoe je hem kunt helpen. Maar ook: hoe ontwikkel je mensen, hoe spreek je ze aan, hoe geef je een compliment? Het is echt in het breedste spectrum van de term leiderschap.”

Leiderschap is ook nodig om mee te kunnen in de energietransitie die tot een verschuiving op de terminalmarkt leidt. Aardolieproducten zullen op den duur worden vervangen door biobrandstoffen. “Dat gebeurt vooral op de andere locaties van Koole, maar de energietransitie houdt ons allemaal bezig. Daar hoort ook verduurzaming van de terminals bij”, aldus Stoel.

Aanmelden voor Chemelinqs 'Samen in transitie'? Klik hier


Je las een verkorte versie van het interview met René op Industrielinqs.nl. Foto: Monique Harmsen.


De verkiezing van Plant Manager of the Year is een initiatief van Industrielinqs, in samenwerking met de VNCI, Petrochem en Techsharks. De kandidaten komen uit de chemische industrie, maar ook uit de energiesector, raffinage, staalindustrie, papierindustrie of voedingsmiddelenindustrie.