Nederlandse industrie raakt achterop door hoge netwerkkosten
‘De al maar oplopende kosten voor het stroomnetwerk dreigen de Nederlandse industrie op steeds grotere achterstand te zetten ten opzichte van buurlanden’, waarschuwt VNO-NCW op basis van een nieuw rapport van Onderzoeksbureau Aurora.
Een nieuwe studie toont aan dat de nettarieven in Duitsland, België en Frankrijk vaak meer dan 80% lager zijn dan in Nederland voor grote stroomafnemers uit de industrie. Het onderzoek is uitgevoerd door Onderzoeksbureau Aurora in opdracht van energie-intensieve bedrijven Shell, Nyrstar, Tata Steel, BP, Sabic en Chemelot.
VNO-NCW berichtte in april al dat energiekosten voor de Nederlandse industrie schrikbarend hoog zijn vergeleken met omringende landen. De grote kostenverschillen zijn extra zorgwekkend omdat het verschil in energiekosten tussen Europa en de VS/Azië groot is en de komende decennia groot zal blijven.
De zogeheten netwerkkosten die bedrijven betalen zijn in de afgelopen twee jaar bijna verdrievoudigd, van 897 miljoen euro naar 2,5 miljard euro in 2024. Voor sommige bedrijven gaat het om tonnen tot vele miljoenen extra. Door de netuitbreiding, onder andere door meer wind op zee, blijven deze kosten komende jaren hoog.
Maatregelen voor de korte en lange termijn
Aurora verwacht dat de nettarieven in 2030 in Nederland vergeleken met buurlanden flink hoger blijven voor zogeheten ‘basislast afnemers’: vijftien keer zo hoog als in Frankrijk, zes keer zo hoog als in Duitsland, en vier keer zo hoog als in België. Voor zogeheten ‘flexibele afname’ zoals e-boilers en elektrolysers blijven de nettarieven tot zeven keer zo hoog.
Om de nettarieven alleen al voor grootverbruikers op een vergelijkbaar niveau te krijgen als in buurlanden, is volgens Aurora jaarlijks zo’n 300 miljoen euro nodig, wat groeit naar meer dan 500 miljoen in 2030.
Vertegenwoordigers van de betrokken bedrijven en Aurora hebben het rapport aangeboden aan minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei. De bedrijven vragen de minister in een begeleidende brief om zowel voor de korte als voor de lange termijn maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat Nederland in de pas blijft lopen met andere landen in Europa.