22.04.2024

Marjan Rijckaert: “Ik probeer zo benaderbaar mogelijk te zijn”

Marjan Rijckaert werkt bij Avient in Heerlen en is een van de vier genomineerden voor de verkiezing Plant Manager of the Year 2024. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het event Chemelinqs op 12 juni in Geleen.

 

Marjan Rijckaert was net drie maanden plantmanager van DSM Protective Materials (Dyneema) in Heerlen toen moederbedrijf DSM het bedrijfsonderdeel in september 2022 verkocht aan het Amerikaanse Avient. De verkoop was niet geheel onverwacht, insiders wisten al langer dat DSM niet verder wilde met het materialencluster. Vooralsnog veranderde er weinig, het nieuwe moederbedrijf bewandelt de weg van een geleidelijke overgang bij wat nu Avient Protective Materials (APM) is. Inmiddels zijn HR en IT stap voor stap overgegaan en daarna volgt de migratie van de systemen voor onder andere de fabrieken. Dat laatste is een spannend moment volgens Rijckaert, die wel van een uitdaging houdt. “Er gebeurt op productielocaties altijd wel iets wat je ’s ochtends niet had voorzien. Dat kan de hele dag omgooien. En dat vind ik leuk. Als het te voorspelbaar wordt, moet je mij niet hebben.”

Brede blik

In haar lange carrière bij DSM, die begon in 1996, heeft Rijckaert op verschillende posities gewerkt. De ervaringen die ze opdeed, komen haar nu goed van pas. Na een start in research bij het DSM-onderdeel Urea en Melanine volgde Dyneema waar ze als technoloog werkte aan plantverbetering. Ze kijkt met plezier terug op die tijd, die een goede basis voor haar huidige functie vormt. “Alles, van marketing en sales tot innovatie, zat toen op deze site buiten het DSM-terrein.” Volgens Rijckaert zorgde deze clustering van functies voor een beter begrip van ieders positie. Na Dyneema volgde een uitstap naar het DSM Manufacturing Centre, de voorloper van wat later Sitech is geworden, waar ze de leiding had over de technologen van drie fabrieken.

Na drie jaar wisselde ze het fabrieksterrein in voor een functie bij corporate manufacturing op het hoofdkantoor. “Dat was heel anders dan een fabrieksterrein waar elke dag reuring is en onverwachte zaken gebeuren. Het was interessant om te zien hoe besluitprocessen lopen op een hoofdkantoor. Ik kwam met veel verschillende mensen in contact en leerde DSM-locaties kennen. Het gaf een heel brede blik.”

Spin in het web

Toch begon het te kriebelen. Rijckaert wilde terug naar de business waar zij meer het gevoel had bij te dragen aan het resultaat. Toen in 2014 de functie van project director bij Dyneema voorbijkwam, aarzelde ze niet. “Ik werkte aan strategische projecten die meer dan één discipline omvatten, zoals productontwikkeling of debottlenecking. In die functie ben je echt een spin in het web en je moet zorgen dat alle disciplines goed samenwerken.”

Als plant manager zit ze nu aan de andere kant van de tafel. “Eerder werkte ik aan het debottlenecken van de bestaande productielijnen om er meer capaciteit uit te halen. Nu pluk ik de vruchten van dingen die ik deels zelf heb geïmplementeerd.” Haar nieuwe rol was even wennen. “Mensen gaan me anders bekijken nu ik de plantmanager ben. Sommige mensen spreken mij nu aan met ‘u’ maar ik ben nog steeds Marjan. Ik probeer zo benaderbaar mogelijk te zijn en blok tijd in mijn agenda zodat ik de ruimte heb om, naast de veiligheidsrondes, gewoon door de fabriek te lopen om in gesprek te komen met mijn collega’s. Het is belangrijk om feeling te houden met wat voor hen belangrijk is. Je kunt van alles bedenken vanachter je bureau maar het is niet altijd in te schatten welke gevolgen een maatregel heeft. Ik merk dat mensen het fijn vinden een plantmanager te hebben die het proces kent. Ook voor mezelf is dat een voordeel. Ik kan daardoor beter de juiste vragen stellen.”

Aanmelden voor Chemelinqs 'Samen in transitie'? Klik hier


Je las een verkorte versie van het interview met Marjan op Industrielinqs.nl. Foto: Monique Harmsen.


De verkiezing van Plant Manager of the Year is een initiatief van Industrielinqs, in samenwerking met de VNCI, Petrochem en Techsharks. De kandidaten komen uit de chemische industrie, maar ook uit de energiesector, raffinage, staalindustrie, papierindustrie of voedingsmiddelenindustrie.