17.04.2024

Guliz Talay: “Het draait niet om mij, maar om hoe ik kan dienen”

Guliz Talay werkt bij Dow Delfzijl en is een van de vier genomineerden voor de verkiezing Plant Manager of the Year 2024. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het event Chemelinqs op 13 juni in Geleen.

 

Bij Dow Delfzijl kan dit jaar de vlag uit. De vestiging waar MDI wordt gemaakt, bestaat vijftig jaar. Tien jaar geleden stond de fabriek voor grote uitdagingen vanwege marktomstandigheden en betrouwbaarheidsproblemen in de fabriek. Vandaag staan de zaken er beter voor. In 2021 en 2022 behaalde de fabriek de Best Performance Reliability Award. Plantmanager Guliz Talay richt haar aandacht nu op verduurzaming van de fabriek en het bevorderen van inclusiviteit om voorbereid te zijn op de toekomst.

De van oorsprong Turkse Talay is sinds 2010 werkzaam bij Dow. Na haar bachelor Chemical Engineering aan Bogazici University deed ze een master Proces Engineering aan de TU Delft die ze in 2010 cum laude afsloot. De weg naar de wetenschap lag voor haar open maar ze koos voor Dow. “Ik werd uitgenodigd voor een sollicitatie in Terneuzen. Toen ik het enorme complex zag, werd ik meteen verliefd.” Ze bleef en heeft sindsdien de rangen doorlopen van proces engineer naar operations engineer tot EH&S Leader.

Bij haar komst in Delfzijl trof Talay een site die goed draaide. De nieuwe uitdaging ligt bij verduurzaming. “Het afgelopen jaar hebben we bij elkaar gezeten met een multifunctioneel team dat bestond uit mensen van maintenance, logistiek, operations en engineering om te brainstormen over hoe we onze CO2-footprint kunnen verlagen en de circulariteit kunnen verhogen. Aan de hand van de ideeën hebben we een roadmap opgesteld voor de komende tien jaar. De initiatieven variëren van heel klein, zoals het recyclen van ons eigen afval, geen papieren koffiebekers meer en gerecycled printerpapier, tot grote projecten zoals de vervanging van onze fornuizen die bijna aan het einde van hun levensduur zijn. De vraag is: vervangen we deze fornuizen door elektrische of zetten we alternatieve groene brandstoffen in om onze CO2-footprint te verlagen?”

Daarnaast werkt Dow in Delfzijl ook aan zonne-energie. “Zo hebben we verschillende projecten gedefinieerd voor de komende tien jaar, die we langzaam en stapsgewijs gaan invoeren. Het is onze droom om over tien jaar te kunnen zeggen: Delfzijl is erin geslaagd de productie van unit 1 en 2 CO2-vrij te maken. Dat is ons streven, maar je hebt kapitaal nodig om dit te ondersteunen. Wij doen in ieder geval nu ons huiswerk om voorbereid te zijn.”

Diversiteit en inclusiviteit

Een onderwerp dat Talay na aan het hart ligt, is het bevorderen van diversiteit in alle vormen bij Dow. Als jonge vrouw van Turkse komaf heeft ze zelf ervaren hoe belangrijk dit onderwerp is. In Terneuzen kreeg Talay de kans om een fabriek te runnen en dat was een leerproces. Als nieuwkomer moest ze leidinggeven aan operators met jaren ervaring. Van vrouwen met een technische achtergrond wordt volgens Talay nog steeds twee keer zoveel verwacht als van een man. “Je moet je steeds bewijzen. De masculiene, witte mannencultuur is nog dominant in de industrie en je ziet dat vrouwen of andere groepen zich aanpassen om erbij te horen. Dit gaat ten koste van hun eigen waarden. Als je allemaal gelijkgestemde mensen hebt, groei je veel langzamer. Je hebt verschillende geluiden en invalshoeken nodig voor innovatie en een snellere groei. Om te overleven moet je duurzaam zijn en daarvoor heb je een gebalanceerd personeelsbestand nodig. Ik ben erg blij dat we bij Dow veel aandacht besteden aan inclusie en diversiteit en dat er animo is voor verandering.”

Dienend leiderschap

Gevraagd naar haar stijl van leidinggeven antwoordt Talay: “In a world where everybody is trying to be someone, I try to be no-one. Het draait niet om mij, maar om hoe ik kan dienen. Op de deur van mijn kantoor staat de quote: The planet does not need more successful people. The planet desperately needs more peacemakers, healers, restorers, storytellers, and lovers of all kinds. Dat probeer ik iedere dag te zijn."

Aanmelden voor Chemelinqs 'Samen in transitie'? Klik hier


Je las een verkorte versie van het interview met Guliz op Industrielinqs.nl. Foto: Monique Harmsen


De verkiezing van Plant Manager of the Year is een initiatief van Industrielinqs, in samenwerking met de VNCI, Petrochem en Techsharks. De kandidaten komen uit de chemische industrie, maar ook uit de energiesector, raffinage, staalindustrie, papierindustrie of voedingsmiddelenindustrie.