01.02.2024

Women in Chemistry: genderquota alleen niet genoeg

Hoe dichten we de gender gap in de chemische industrie? Is een vrouwenquotum de oplossing? Dat thema stond centraal tijdens Women in Chemistry, het VNCI-netwerkevenement voor vrouwen in de chemie.

 

Mannen moeten ook verplicht negen weken verlof opnemen als ze een kind krijgen, focus op sponsors die protegés promoten bij anderen om zo hun carrière te helpen en vrouwelijke rolmodellen uitnodigen voor beroepsvoorlichting op scholen. Zomaar een paar suggesties om het aantal vrouwen in de chemische industrie te bevorderen die tijdens het netwerkevenement Women in Chemistry naar voren kwamen. Deze editie was in De Observant in Amersfoort en de relatief radicale maatregel vrouwenquotum stond centraal.

Nederland scoort opnieuw laag op de jaarlijkse Global Gender Gap Index. Welke maatregelen zijn nodig om de ongelijkheid te verkleinen? Drie sprekers deelden hun visie op het probleem.

Aylin Bilic, columniste bij NRC en ondernemer, was initieel tegen een quotum, maar heeft haar mening bijgesteld. Ze ziet dat de rolverdeling tussen mannen en vrouwen diep in de Nederlandse cultuur zit en dat verandering niet vanzelf gaat. Rosalien van ’t Foort-Diepeveen, assistent professor aan Nyenrode Business Universiteit, onderzocht welke barrières vrouwen tegenhouden om de top van het bedrijfsleven te bereiken. Zij ziet dat een quotum zeker effect heeft, maar dat dat effect zich volledig beperkt tot de specifieke rollen waar het voor geldt. Nederlandse vrouwenquota zouden ambitieuzer moeten dan dat ze nu zijn om een wezenlijk verschil te maken. Daarnaast moet je ze altijd combineren met aanvullende maatregelen om de bedrijfscultuur te veranderen.

Plant Manager of the Year Anne Arkenbout, werkzaam bij Nobian, deelde haar eigen ervaringen. Zij zag door haar buitenlandervaring dat het gebrek aan vertrouwen in vrouwelijke managers in de industrie echt een Nederlands probleem is. Bij terugkomst in Nederland werd ze tijdens het solliciteren meermaals gepasseerd voor mannen met minder ervaring. Pas toen er een vrouwelijke interim-manager kwam die goed presteerde, kreeg Arkenbout ook een kans. Zij spoort vrouwen aan om vooral door te zetten. Je maakt namelijk niet alleen het verschil voor jezelf, maar ook voor de dames die na jou komen. 

Voorrang

Over quota was de groep het eigenlijk wel eens: liever komen we er op eigen kracht, maar als het nodig is om daadwerkelijke verandering voor elkaar te krijgen, dan kan het een goed instrument zijn. Het voorbeeld van de Universiteit van Delft die eerstejaars vrouwelijke studenten voorrang geeft, werd als goede oplossing gezien.

Manon Bloemer, directeur van de VNCI, spreekt van een geslaagd evenement. “Zet deze groep powervrouwen met elkaar in één ruimte, en het gesprek komt vanzelf op gang. De ervaringen en oplossingen uit de groep gaven extra verdieping aan het programma. Daarmee wil ik niks afdoen aan de topsprekers.”

Na de verhalen konden de aanwezigen met elkaar en de sprekers in gesprek tijdens een walking dinner. En het bleef nog lang gezellig in Amersfoort.