22.09.2023

Verkiezingen 2023: veilige toekomst bereiken met aardappelzetmeel

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing geeft de VNCI vier aanbevelingen mee aan politieke partijen voor een toekomst die klimaatneutraal, circulair, veilig én duurzaam is. De chemische industrie is daar al volop mee bezig. Tot aan de verkiezingen op 22 november laten we wekelijks zien hoe de chemiebedrijven werken aan een duurzaam Nederland. Deze week, deel drie: coatings en lijmen uit aardappelzetmeel.

 

Veilige en duurzame moleculen en materialen zijn onmisbaar om in 2050 de doelen te halen. In 2020 is de Chemicals Strategy for Sustainability (CSS) gepubliceerd. De CSS streeft naar een chemische industrie die veilige en duurzame bouwstenen levert om de doelen van de Green Deal te halen en mens en milieu nog beter te beschermen.

Safe and sustainably by design
In de CSS wordt safe and sustainable by design genoemd als dé manier om risico’s van stoffen zoveel mogelijk van te voren in te schatten en uit te sluiten. Het doel hiervan is dat duurzaamheid, veiligheid en gezondheid in een vroeg stadium en gedurende het hele ontwerpproces als centrale waarden worden meegenomen.

Aardappelzetmeel als grondstof voor producten
Een mogelijkheid om te verduurzamen is het vervangen van fossiele grondstoffen door niet-fossiele grondstoffen. Zoals plantaardig materiaal. Avebe is gebouwd op plantaardige grondstoffen. Het bedrijf maakt producten uit aardappelzetmeel voor voedingsapplicaties en industriële applicaties. Je kunt denken aan papiercoatings, tegellijm, behanglijm en producten voor de textielindustrie en waterzuivering.


Lees hier meer over de producten uit aardappelzetmeel.


Op zoek naar groene grondstoffen
Zetmeel zou in principe bij veel meer toepassingen aardolie als grondstof kunnen vervangen. Het is namelijk een mooie basisgrondstof met een bijzonder lage footprint. Dat neemt echter niet weg dat het makkelijker is om bepaalde functionaliteiten op te bouwen vanuit fossiele monomeren.

“Opvallend veel mensen uit de industrie zijn op zoek naar groene grondstoffen,” zegt Anne Margriet Hofman, R&D-manager bij Avebe. “Ze willen af van fossiel. Maar ze willen tegelijkertijd wel de snelheid van de fossiele alternatieven én ze willen niet dat het product duurder is.”

Wezenlijke bijdrage aan een veilige samenleving
Safe and sustainable by design is een concept waarbij door onderzoek en innovatie de veiligheid en duurzaamheid steeds verbetert. Naast het ontwerp is ook ketensamenwerking nodig voor het behalen van de CSS-doelen. Wil je meer weten over de bijdrage van de chemische industrie? Lees dan onze volledige verkiezingsinzet. Op het gebied van veiligheid geven we de overheid het volgende mee:

Bevorder het veilig en duurzaam toepassen van chemische stoffen en het voorkomen van ongewenste effecten voor mens en milieu.