15.11.2023

Verkiezingen 2023: veilige en duurzame moleculen voor wasmiddelen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geeft de VNCI vier aanbevelingen mee aan politieke partijen voor een toekomst die klimaatneutraal, circulair, veilig én duurzaam is. De chemische industrie is daar nu al volop mee bezig. Tot aan de verkiezingen op 22 november laten we wekelijks zien hoe chemiebedrijven werken aan een duurzaam Nederland. Deze week, het laatste deel van de serie: veilige en duurzame moleculen voor schoonmaak- en wasmiddelen.

 

In Nederland werkt de chemischie industrie actief aan de concretisering van het concept Safe and Sustainable by Design (SSbD). Het doel hiervan is dat stoffen en materialen veilig en duurzaam zijn tijdens productie, verwerking, gebruik en aan het einde van de levensduur. SSbD vraagt om innovatie en samenwerking in de hele keten, zoals met Unilever, de grootste producent van zeep ter wereld.

Clean Future

Unilever heeft in haar tienjarige innovatieprogramma Clean Future vastgelegd dat alle schoonmaak- en wasproducten in 2025 fossielvrij en veilig moeten zijn en alle verpakkingen recyclebaar, herbruikbaar of composteerbaar. Voor 2030 streeft het bedrijf naar producten die volledig biologisch afbreekbaar zijn en in 2039 geheel CO2-emissievrij geproduceerd. Voor het maken en samenstellen van groene, fossielvrije en tegelijkertijd veilige moleculen en producten werkt Unilever nauw samen met de chemische industrie.

De chemicaliën die nu nog worden gebruikt in de schoonmaak- en wasproducten zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de ecologische voetafdruk (46 procent) van de producten van Unilever. De verduurzaming is met name gericht op het vervangen van fossiel-gebaseerde grondstoffen door alternatieve koolstofbronnen, hetzij hernieuwbaar, hetzij gerecycled. Dit geldt niet alleen voor de producten, maar ook voor de verpakkingen.


Lees hier meer over Clean Future


Om deze transitie te maken, gaat Unilever terug naar het laagmoleculair organisch niveau. “Om te kijken hoe je moleculen of producten anders kunt samenstellen”, zegt Wilfried Blokzijl, R&D-director Homecare bij Unilever. “Wij maken zelf geen chemische ingrediënten, maar we hebben daar wel ideeën over en zijn nadrukkelijk betrokken bij de hele keten en proberen met partners samenwerkingsverbanden aan te gaan.”

“Op het moment dat onze chemische toeleveranciers geen bereidheid tonen om hun producten te innoveren en met ons te kijken naar alternatieven, hebben wij minder interesse om met zo’n toeleverancier in de toekomst samen te werken. Maar in de praktijk gebeurt dat nauwelijks”, aldus Blokzijl.

Verkiezingsinzet

Veilige en duurzame moleculen en materialen zijn onmisbaar voor het halen van de doelen op het gebied van milieu, biodiversiteit, klimaat en circulariteit. Chemie staat aan de basis van het ontwerpen en maken van deze bouwstenen voor materialen en producten. Leidend hierbij is de Europese Transition Pathway for the Chemical Industry, onderdeel van de Green Deal. Hierin is de duurzame langetermijnstrategie voor de chemische industrie uitgewerkt. De VNCI pleit voor een nationalte invulling van dit transitiepad voor Nederland. Meer weten over de inzet van de chemiesector op het gebied van circulariteit en veiligheid? Lees hier onze verkiezingsinzet.