Verkiezingen 2023: klimaatneutraliteit bereiken met zonnepanelen
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geeft de VNCI vier aanbevelingen mee aan politieke partijen voor een toekomst die klimaatneutraal, circulair, veilig én duurzaam is. De chemische industrie is daar al volop mee bezig. Tot aan de verkiezingen op 22 november laten we wekelijks zien hoe chemiebedrijven werken aan een duurzaam Nederland. Deze week, deel acht: circulaire zonnepanelen.
Het gebruik van de eindeloze energie van de zon klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Zonnepanelen stellen ondernemers, particulieren en overheden in staat om op een milieuvriendelijke manier aan stroom te komen. Maar als zonnepanelen niet her te gebruiken zijn, komt er een hoop afval vrij. Innovatie is dan ook hard nodig.
Zonnepanelen met een lage CO2-voetafdruk
Chemiebedrijf SABIC heeft samen met Solarge – een producent van zonnepanelen - lichtgewicht en circulaire panelen ontwikkeld. De panelen hebben niet alleen een lagere CO2-voetafdruk van meer dan 25 procent, maar kunnen na 25 jaar ook worden hergebruikt binnen de eigen productieketen. Bovendien is een gewichtsvermindering van ruim 50 procent gerealiseerd. Dit is een essentiële innovatie omdat veel daken, vooral grote bedrijfshallen, niet sterk genoeg zijn om zonnepanelen te dragen.
Lees meer over de panelen.
Ondersteuning van de energietransitie
Lada Kurelec, General Manager PP & E4PS bij SABIC: “We zijn er trots op een betrouwbare partner te zijn voor duurzame en inclusieve groei en zijn verheugd om met Solarge samen te werken aan dit belangrijke project in de ontwikkeling van circulaire zonnepanelen.” Het bedrijf heeft in een pilotproject al 50 panelen op het dak van hun productiefaciliteit geïnstalleerd. In de loop van 2023 gaan ze bijna 5.000 panelen installeren.
Een klimaatneutrale toekomst
De circulaire zonnepanelen zijn een goed voorbeeld van hoe chemiebedrijven met innovatieve materiaaltoepassingen bijdragen aan de energietransitie. De chemische sector is onmisbaar om het doel van klimaatneutraliteit te bereiken. Meer weten hierover? Lees onze volledige verkiezingsinzet.