25.05.2023

SABIC en Solarge ontwikkelen circulaire zonnepanelen

SABIC heeft samen met Solarge, een producent van zonnepanelen, succesvol lichtgewicht, circulaire fotovoltaïsche (PV) panelen ontwikkeld. Deze samenwerking werd 22 mei gepresenteerd tijdens het openingsevenement van de nieuwe productiefaciliteit van Solarge in Weert. Behalve vertegenwoordigers van SABIC en Solarge, werd de ceremonie ook bijgewoond door minister van Klimaat en Energie Rob Jetten en Europees commissaris voor Energie Kadri Simson. 

 

Lada Kurelec, General Manager PP & E4PS bij SABIC, sprak op het evenement en benadrukte: “Als onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie om de energietransitie te ondersteunen, geeft SABIC prioriteit aan samenwerking en innovatie samen met industrieleiders in haar vakgebied. Wij zijn er trots op een betrouwbare partner te zijn voor duurzame en inclusieve groei en zijn verheugd om met Solarge samen te werken aan dit belangrijke project in de ontwikkeling van circulaire zonnepanelen. We kijken ernaar uit om voort te bouwen op dit partnerschap en onze inspanningen voor duurzaamheid voort te zetten door samenwerking en innovatie op weg naar CO2-neutraliteit.”

PP-compounds 

Jan Vesseur, CEO of Solarge, zei: “Met deze nieuwe productielijn kunnen we de meest duurzame zonnepanelen in een stevig volume produceren en op de meest duurzame manier bijdragen aan het versnellen van de energietransitie." SABIC werkte nauw samen met Solarge om een zonnepaneel met een lage CO2-voetafdruk te ontwikkelen, gemaakt van SABIC® PP-compounds (polypropyleen). 

De SABIC PP-compounds, die in deze zonnepanelen worden gebruikt, zorgen voor een gewichtsvermindering van meer dan 50 procent. Bovendien hebben deze PV-panelen een lagere CO2-voetafdruk van meer dan 25 procent en kunnen ze na 25 jaar worden hergebruikt binnen hun eigen productieketen. Deze eigenschappen leiden tot een grote vraag naar toepassing op industriële daken, aangezien klanten in het commerciële en industriële bouwsegment op zoek zijn naar lichtere en energie-efficiëntere alternatieven.

Het concept 

Het oorspronkelijke concept voor de lichtgewicht, circulaire zonnepanelen werd ontwikkeld en gepatenteerd door SABIC en Solarge. In deze unieke samenwerking met Solarge ontwikkelde SABIC gedifferentieerde polypropyleen materialen om het Solarge lichtgewicht zonnepaneel te laten voldoen aan de prestatievereisten. SABIC werkte vervolgens samen met Solarge aan de verdere ontwikkeling van de applicatie, het testen van het concept, de installatie en ondersteunde de industriële opschaling van het product voor toegang tot de markt.

Het begin van een grootschalige transitie 

Als volgende stap in dit traject heeft SABIC in een pilotproject al 50 van deze lichtgewicht PV-panelen op het dak van deze productiefaciliteit geïnstalleerd. Dit markeert het begin van een grootschalige installatie van bijna 5.000 panelen in de loop van 2023. Dit bevestigt ook de betrokkenheid van SABIC om de energietransitie naar hernieuwbare energie te stimuleren, door middel van zowel materiaaltoepassingen als het verminderen van de CO2-voetafdruk van de productie.