Verkiezingen 2023: klimaatneutraliteit bereiken met elektrisch kraken
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geeft de VNCI vier aanbevelingen mee aan politieke partijen voor een toekomst die klimaatneutraal, circulair, veilig én duurzaam is. De chemische industrie is daar al volop mee bezig. Tot aan de verkiezingen op 22 november laten we wekelijks zien hoe chemiebedrijven werken aan een duurzaam Nederland. Deze week, deel 9: elektrisch kraken.
De chemie is een energie-intensieve sector. Elektrificatie van de chemische processen is dan ook een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Er is nog veel innovatie nodig in nieuwe technieken en ondersteuning bij de opschaling van bestaande niet-rendabele technieken. Een grote stap naar reductie van de CO₂-uitstoot is het elektrisch verwarmen van (stoom)krakers.
Grote stap richting debarbonisatie
Een consortium van Shell, Dow, TNO en ISPT nam deze zomer een experimentele elektrische kraakoven in gebruik op de Energietransitie Campus Amsterdam. “We hebben vandaag een grote stap vooruitgezet richting decarbonisatie van één van de sleutelprocessen van onze industrie”, zei Thomas Casparie, senior vice president van Shell Chemicaliën en Producten bij de opening van de e-cracking furnace experimental unit. Conventionele (stoom)krakers zijn één van de meest koolstof-intensieve installaties binnen de petrochemische industrie.
Spannend en uitdagend
Deze elektrische optie verschilt fundamenteel van de conventionele stoomkrakers, wat de opgave spannend en uitdagend maakt. “We weten hoe we fossiele grondstoffen tot de vereiste hoge temperaturen moeten brengen. Maar hoe doe je dat met elektriciteit?” zegt senior technology manager Kees Biesheuvel van Dow Chemical.
Lees hier meer over elektrisch kraken
“Hoe regel je de voorverwarming? Hoe zorg je daarna voor de razendsnelle opwarming en afkoeling in de buisreactoren? Zo zijn er talloze procestechnologische, elektrotechnische en materiaaltechnologische vraagstukken”, aldus Biesheuvel. “Daarnaast is er de organisatorisch-logistieke opgave om de elektriciteitsinfrastructuur voor installaties van gigawatts te realiseren.”
Proeffabriek in 2025
De data én leerervaringen die de bedrijven opdoen bij het experiment op de EnergieTransitie Camput Amsterdam, worden ingezet bij de vervolgstap: een pilotplant van meerdere megawatts in 2025. Die proeffabriek wordt hoogstwaarschijnlijk gebouwd op een operationele locatie en krijgt een aansluiting op een bestaande faciliteit.
Verkiezingsinzet
Het Dow/Shell/TNO/ISPT-consortium is niet het enige dat bezig is met de ontwikkeling van een stoomkraker op elektriciteit. In het Duitse Ludwigshafen werken BASF, SABIC en Linde er samen ook aan. Daarnaast werken Total Energies, Borealis, Repsol en Versalis (ENI) samen in het project ‘Cracker of the future’ aan het ontwerp van de technologie. Meer weten over de inzet van de chemiesector op het gebied van klimaatneutraliteit? Lees hier onze verkiezingsinzet.