11.09.2023

Shell voorziet Nederlandse spoor van hernieuwbare stroom

Shell en energiemaatschappij PZEM gaan de vervoerders op het Nederlandse spoor voorzien van hernieuwbare stroom uit wind en zon. Zo luidt de uitkomst van de aanbesteding die de betrokken partijen onlangs bekend hebben gemaakt.

 

Zonnepark Moerdijk 

Frans Everts, president-directeur van Shell Nederland: “Voor wie duurzaam van A naar B wil, is de trein een geweldige oplossing. Ik ben er dan ook trots op dat Shell drie jaar lang samen met PZEM de stroombehoefte van het Nederlandse spoor met zonne-en windenergie garandeert.” Het bedrijf gaat de plannen uitvoeren met ingang van 2025.

De samenwerking

PZEM levert de stroom en Shell de zogeheten Garanties van Oorsprong (GVO's). De GVO’s laten zien waar de stroom vandaan komt. In dit geval Europese zonne-en windparken. De afspraken zijn voorlopig. Er geldt namelijk een wettelijke bezwaartermijn van drie weken. 

Productie duurzame elektriciteit

Alle reizigers en goederenvervoerders op het Nederlandse spoor hebben de garantie dat er in Europa op jaarbasis net zoveel duurzame elektriciteit wordt geproduceerd als de treinen verbruiken. Het gaat daarbij om 1,46 Terrawattuur. Dat is meer dan de stroombehoefte van een stad ter grootte van Amsterdam. Een Terrawattuur is 1 miljard Kilowattuur. Om het in perspectief te plaatsen: een koelkast gebruikt ongeveer 100 Kilowattuur per jaar.

Over Shell Nederland

Shell wil in 2050, of eerder, een energiebedrijf worden met netto nul uitstoot. Lees hier meer over het bedrijf.


Lees het volledige bericht. 

Foto: Shell