Shell Moerdijk binnen tien jaar naar netto nul CO₂-uitstoot
Shell heeft woensdag virtueel de eerste steen gelegd van een nieuwe circulaire fabriek in Moerdijk waarin tot olie verwerkt plastic afval weer grondstof wordt voor de chemie. Tegelijkertijd kondigde Richard Zwinkels (general manager Shell Chemicals Park Moerdijk) toekomstplannen aan om Shell Chemicals Park Moerdijk binnen tien jaar te transformeren in een chemiepark met netto nul CO2-uitstoot.
"Shell Chemicals Park Moerdijk wil de energietransitie versnellen, koploper zijn in de transformatie van de Nederlandse chemische industrie en groeien door meer circulaire, koolstofarme producten te maken voor haar klanten en de maatschappij", zegt Richard Zwinkels. Om daar te komen heeft het chemiepark zich drie doelen gesteld: netto-nul uitstoot binnen tien jaar, het verhogen van het gebruik van circulaire en biogrondstoffen en tegelijkertijd ziet het bedrijf kansen de productie te verdubbelen.
Circulariteit
Met de bouw van de nieuwe fabriek voor recycling van plasticafval, wordt de eerste grote stap gemaakt op het gebied van circulariteit. De pyrolyse-olie-upgrader, die naar verwachting in 2024 klaar is, kan de kwaliteit van pyrolyse-olie – de vloeistof die ontstaat uit moeilijk te recyclen plastic afval – verbeteren en omzetten in chemische bestanddelen voor andere fabrieken op Shell Chemicals Park Moerdijk. Hierdoor zijn er minder aardolieproducten nodig. Shell sprak woensdag de ambitie uit om tegen 2025 1 miljoen ton plastic afval per jaar te gebruiken in zijn wereldwijde chemische fabrieken.
Waterstof
Naast de investering in de nieuwe fabriek, vormt waterstof een belangrijk onderdeel in de ambities van Shell in Moerdijk. Het bedrijf werkt aan plannen voor de bouw van een installatie die waterstof produceert uit restgassen die vrijkomen bij andere productieprocessen op het park. Shell kan deze waterstof gebruiken om industriële fornuizen te verwarmen. De CO2 die vrijkomt bij het maken van waterstof kan worden afgevangen en opgeslagen in oude gasvelden onder de zeebodem.
Trots
VNCI-directeur Manon Bloemer was ook aanwezig bij de lancering van de transitieplannen van Shell. "De trots waarmee Shell deze stap aankondigt, en ook bij de Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings dat de keuze op Moerdijk is gevallen, viel me echt op. De VNCI sluit zich daar bij aan. Het is een enorme prestatie: een verdubbeling van de voorziene productie en tegelijkertijd netto nul CO2-uitstoot. Met deze ambitieuze plannen laat Shell zien dat het wil investeren in een groene economie en dat Nederland voor Shell nog altijd een heel belangrijk land is."
Bloemer: "Ook de naamsverandering naar Shell Chemicals Park Moerdijk symboliseert een nieuwe beweging die gaande is. Van een gesloten fabriek, naar een park waar mensen welkom zijn, waar je laat zien waar je mee bezig bent. Het lijkt misschien een detail, maar het geeft heel goed de transformatie aan die wij als chemische sector als geheel willen maken: het maakt dat de chemie een menselijker gezicht krijgt."
Waterstoffabriek
Het is de tweede grote investering die Shell aankondigde deze maand. Vorige week liet het bedrijf weten dat het is gestart met de bouw van Europa’s grootste waterstoffabriek. De Hydrogen I, wordt gebouwd op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven en zal vanaf 2025 operationeel zijn. De 200 MW elektrolyser produceert 60.000 kilogram hernieuwbare waterstof per dag, en wordt gevoed door het windpark Hollandse Kust.