14.07.2023

Shell Chemicals Europe tekent samenwerkingsovereenkomst over circulair plastic

Shell Chemicals Europe wil een duurzame chemische recyclingoplossing ontwikkelen in de waardeketen voor kunststofstromen die nu moeilijk te recyclen zijn. Samen met PreZero hebben ze een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van een innovatieve chemische oplossing voor kunststofrecycling.

 

Niet alle kunststofstromen zijn op dit moment geschikt voor mechanische recycling. Shell zal technologieën in de hele waardeketen ontwikkelen, opschalen en inzetten om tot een proces te komen om een kunststofproduct om te zetten in chemicaliën voor de productie van nieuwe kunststoffen.

Chemische recycling tot een succes maken 

“Goede afvalsortering en voorbewerking is essentieel om chemische recycling tot een succes te maken,” zegt Marco Richrath, Senior Vice President Chemicals and Products Europe van Shell. “Ik ben daarom erg blij dat Shell de samenwerking met PreZero verder vorm gaat geven. Ons gezamenlijke doel is om een economisch levensvatbare waardeketen te ontwikkelen voor kunststofafval dat niet geschikt is voor mechanische recycling. Dat doen we door het terug te brengen in kunststofverpakkingen van virgin kwaliteit en andere producten die anders zouden worden gemaakt van grondstoffen op fossiele basis. Zo dragen we bij aan de circulaire economie. Met deze samenwerkingsovereenkomst brengen we partijen in de waardeketen samen en boeken we goede vooruitgang op weg naar een duurzaam morgen.”

Andere mogelijke samenwerkingsverbanden

De samenwerking met PreZero is voor Shell Chemicals Europe dan ook van groot belang. Naast dit project zullen Shell en PreZero ook andere mogelijke samenwerkingsverbanden onderzoeken op het gebied van koolstofarme brandstoffen en duurzame energieopwekking. Shell Chemicals Europe wil in 2050, of eerder, een energiebedrijf worden met netto nul uitstoot. Lees hier meer over het bedrijf.