20.07.2023

Safe & sustainable leren ontwerpen met game

Hoe ontwikkel je een product met nanomaterialen volgens de principes van Safe & Sustainable by Design? Tijdens de serious game Safe by Design, ontwikkeld door de VNCI en het RIVM, leren jonge wetenschappers hoe je bij het ontwerpen van stoffen, materialen en processen rekening houdt met functionaliteit, veiligheid en duurzaamheid.

 

Het bordspel wordt gespeeld op maandag 21 augustus tijdens het wereldchemiecongres IUPAC 2023 in Den Haag. Michiel van Kuppevelt (VNCI) en Sam Krouwel (RIVM) hebben de game ontwikkeld en begeleiden het bordspel als onderdeel van de workshop Towards Safe & Sustainable by Design.

Deelnemers van de Safe-by-Design serious game gaan een mooi product ontwikkelen met nanomaterialen, waarbij het maken van ontwerpkeuzes centraal staan. Zo moeten ze nadenken over de maatschappelijke gevolgen van hun ontwerpkeuzes en leren omgaan met onzekerheden. Spelenderwijs worden ze geconfronteerd met veiligheidsoverwegingen van technische, maatschappelijke, sociale, ethische en juridische aard.

Veiligheid van chemische stoffen

Bij de ontwikkeling van chemische stoffen is veiligheid van groot belang. “In de maatschappij bestaan zorgen over chemische stoffen in het milieu die schade kunnen veroorzaken. Om te bepalen of risico’s acceptabel zijn of niet, is een maatschappelijke afweging nodig voor een bepaald gebruik”, legt Van Kuppevelt uit. “Mensen kunnen echter ook onverwachte toepassingen bedenken voor een product waarbij onverwachte risico’s ontstaan. Hoe ga je als onderzoeker of ontwerper om met dit soort vraagstukken? Met dit spel krijg je op een leuke en interactieve manier inzicht in allerlei gevolgen van keuzes die je bij de ontwikkeling van het product maakt. Zowel in het lab als in het proces.”

Naast het bordspel geven Van Kuppevelt en Krouwel een presentatie over het concept van Safe & Sustainable by Design en hoe dat past in de Europese Green Deal. Hierbij staat de functionaliteit, veiligheid en duurzaamheid van stoffen, materialen en processen centraal. Ontwerpers en onderzoekers houden al zoveel mogelijk rekening met deze onderwerpen.

Bewustzijn over veiligheid en duurzaamheid

Het doel van de workshop is om bewustzijn te creëren over de brede veiligheids- en duurzaamheidsoverwegingen van stoffen en materialen, aldus Van Kuppevelt. “Het is interessant voor academici aan het begin van hun carrière, omdat het de vaardigheden leert die in de toekomst nodig zijn voor duurzame chemie. Zowel in de academische als industriële context.”   


Meer weten over IUPAC? Kijk hier voor meer informatie.