Plastic boterhamzakje gemaakt van planten?
Doe jij je boterhammen nog in een plastic boterhamzakje, of neem je je lunch in een duurzamer alternatief mee naar je werk? Zo’n hippe, herbruikbare zak of een degelijke broodtrommel, heel goed.
Feit is echter dat plastic nog steeds het meest gebruikte verpakkingsmateriaal is. Een van de bouwstenen voor plastic is etheen. Startup Syclus bedacht een manier om etheen te maken met grondstoffen die gemaakt zijn van planten of uit gerecycled materiaal.
Bio-etheen
Etheen, ook bekend onder de naam ethyleen, is de grondstof voor onder andere polyethyleen. Polyethyleen wordt gebruikt voor verpakkings- en bouwmaterialen, lijmen, kleding en onderdelen van auto’s. En voor het plastic boterhamzakje dus. Voor het productieproces worden fossiele grondstoffen gebruikt die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde.
Als we die nou eens kunnen vervangen door hernieuwbare grondstoffen zodat we bio-etheen krijgen? Met de vraag ging chemisch technoloog Joris van Willigenburg aan de slag. Hij viel hem op dat bio-etheen in Brazilië al sinds 2014 grootschalig wordt geproduceerd, uit bio-ethanol. “Het werd in Europa niet opgepakt door de bedrijven waarvan je het zou verwachten, dus dacht ik: misschien moet ik het zelf maar gaan doen.” Zo ontstond Syclus, een startup die op Chemelot hernieuwbare etheen wil gaan produceren uit hernieuwbare ethanol.
Nieuw is het idee dus niet. In Brazilië wordt de bio-ethanol gemaakt uit de niet eetbare delen van suikerriet, in de VS uit de niet eetbare delen van maïsplanten. Syclus gaat gebruikmaken van een mix van niet voor menselijke consumptie geproduceerde granen en reststromen uit de suikerproductie. Deze mix wordt geleverd door CropEnergies, een van de grootste producenten van bio-ethanol in Europa.
Volgens Syclus willen steeds meer bedrijven producten met een lage product carbon footprint (CO2-voetafdruk van een product) en ze zijn bereid om daarvoor een hogere prijs te betalen. De verpakkingsindustrie zet massaal in op recycling, en het product van Syclus sluit daar naadloos op aan. Misschien zitten jouw boterhammen straks in een zakje dat gemaakt is van planten.
Dit is een samenvatting van het artikel uit Chemie Magazine | Syclus gaat bio-etheen produceren
Wil je Chemie Magazine ook lezen? Abonneer je dan gratis