21.02.2024

Koningin Máxima bezoekt Chemelot in kader van circulariteit

Koningin Máxima brengt dinsdagmiddag 5 maart een werkbezoek aan het industriepark Chemelot en de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Het bezoek staat in het teken van de verduurzaming van de grondstoffen en van de productieprocessen in de chemiesector.

 

De Koningin krijgt een toelichting op de ambitie van Chemelot om in 2050 volledig duurzaam en circulair te produceren. Daarna volgt een rondleiding over het industriepark met onder andere een bezichtiging van de nieuwe fabriek van SABIC Plastic Energy Advanced Recycling, die gemengd plastic consumentenafval omzet naar circulaire grondstoffen voor de bestaande naftakraker. Ook krijgt de Koningin informatie over QCP, waar huishoudelijk plastic afval wordt hergebruikt voor de productie van nieuwe kunststofproducten.

Na een uitleg van Brightlands Chemelot Campus over de ontwikkelingen rond circulaire chemie bezoekt Koningin Máxima de multipurpose proeffabriek van de campus, die duurzame olie van houtafval maakt. Ondernemers en onderzoekers kunnen hier samen duurzame, chemische processen en innovatieve materialen testen en produceren. Het werkbezoek wordt afgesloten met een gesprek over de verduurzaming van de chemiesector, over de samenwerking met bedrijven, kennisinstellingen en overheden en over de mogelijkheden om de energie- en grondstoffentransitie te versnellen.


Chemelot is een van de zes chemieclusters in Nederland.