28.05.2024

Kandidaat-Europarlementariërs op bezoek bij SABIC

SABIC opende haar deuren in Geleen voor kandidaat-Europarlementariërs Fabiènne Hendricks en Eric Becker. Het bedrijf liet tijdens het werkbezoek zien welke stappen het bedrijf zet op de weg naar circulariteit en klimaatneutraliteit en wat ze van het Europees Parlement nodig hebben om impact te maken.

 

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn op 6 juni. In aanloop naar deze verkiezingen opende de vestiging van SABIC in Limburg op 24 mei hun deuren voor Fabiènne Hendricks en Eric Becker, de nummers 6 en 16 op de kieslijst van de VVD. Het bedrijf presenteerde hun circulariteits- en decarbonisatieprojecten en vertelde wat ze van het Europees beleid nodig hebben en hoe de weg naar anders produceren eruit ziet.

Eén van de belangrijkste vragen vanuit de industrie is een gelijk Europees speelveld, zegt Kiki Crombag, manager sustainability policy and advocacy europe bij SABIC. “Je moet in alle lidstaten onder dezelfde voorwaarden kunnen ondernemen.” Daarnaast noemt ze harmonisering van Europese regelgeving. “Er is zoveel verschillende regelgeving dat de regels elkaar gaan tegenspreken. Als je voldoet aan regel A kun je per definitie niet voldoen aan regel B.”

SABIC liet tijdens het bezoek zien welke stappen ze zetten om hun productie te verduurzamen. “Op de site kun je prachtig zien dat we op bepaalde zaken koploper zijn”, aldus Crombag. “Zo starten we bijvoorbeeld de eerste grootschalige chemische recyclingfaciliteit ter wereld op, met een output van twintig kiloton per jaar. Daarmee gaan we plastic afval dat je niet mechanisch kunt recycleren, omzetten in pyrolyseolie. Zo kunnen we een deel van de fossiele voeding voor de kraker die ernaast staat vervangen door circulaire voeding.” Het gaat bijvoorbeeld om plastic afval uit de medische sector. Dat kan vervuild zijn en is daarom niet geschikt voor mechanische recycling. Door het om te zetten in pyrolyseolie en te voeden aan een kraker kun je er weer nieuw plastic van hoogwaardige kwaliteit van maken, geschikt voor bijvoorbeeld medische toepassingen.

Schaalgrootte

Helaas is de impact op dit moment nog relatief klein. “Het is nu maar één procent van de voeding van één kraker. Er zijn bepaalde doelstellingen bedacht, zoals het afschaffen van fossiele grondstoffen, maar de schaalgrootte van deze industrie is zo gigantisch, dat kan niet vóór 2030. Wij hopen hier in Geleen een schaalstap te kunnen maken, waarna we honderden kilotonnen van de krakervoeding kunnen vervangen, maar daar bereik je realistisch nog geen honderd procent mee”, zegt Crombag.

Hendricks is zeer te spreken over het bezoek. “Onze industrie is van cruciaal belang. Voor onze strategische positie in Europa, voor ons verdienvermogen en voor onze werkgelegenheid. Ik ben ervan overtuigd dat bedrijven grote stappen kunnen zetten op het gebied van vergroening en verduurzaming. Dat geldt ook voor SABIC. Het is belangrijk om bedrijven die schoon en groen willen zijn in Nederland en Europa te behouden.” Ze was positief verrast over het enthousiasme waarmee zij en haar collega werden ontvangen. “Veel bedrijven kruipen in hun schulp, SABIC stapt naar voren en nodigt je uit om te komen kijken, vertelt je het verhaal en creëert zo begrip.”

V.l.n.r.: Isja Dominicus (SABIC), Eelko Bos (SABIC), Fabiènne Hendricks (VVD), Roderik Potjer, Paul Nedermeijer, Eefje Joosten (VVD), Erik Becker (VVD), Rowan Houben (Cefic)