IUPAC 2023: Connecting Chemical Worlds
Het wereldchemiecongres IUPAC vindt dit jaar voor het eerst plaats in Nederland. Van over de hele wereld komen mensen naar Den Haag om met elkaar in gesprek te gaan over de vraag hoe de chemie kan bijdragen aan de oplossingen van de complexe problemen van deze tijd. Ook de VNCI is van de partij.
Het congres – georganiseerd door KNCV en NWO – wordt gehouden van 20 tot en met 25 augustus in het World Forum The Hague. Het thema van deze editie is “Connecting Chemical Worlds”. Onder meer onderzoekers, beleidsmakers, promovendi, studenten en chemici uit de industrie hebben de kans om inspiratie op te doen, ideeën uit te wisselen én te netwerken. Jonge wetenschappers hebben een podium om hun werk te presenteren. Het congres wordt gecombineerd met NWO CHAINS.
De betrokkenheid van de VNCI
De VNCI vindt samenwerking tussen overheid, wetenschap en industrie van groot belang. De industrie en wetenschap hebben elkaar hard nodig om te innoveren en op te schalen. VNCI-voorzitter Nienke Homan is als vertegenwoordiger van de chemische industrie gevraagd om zitting te nemen in twee paneldiscussies. In de eendaagse summit Critical Raw Materials gaat ze met experts in gesprek over de materialen van de toekomst. Tijdens de andere paneldiscussie staat de samenwerking van bedrijven op het gebied van duurzaamheid centraal. Michiel van Kuppevelt, beleidsadviseur CSS bij de VNCI, verzorgt samen met RIVM de workshop Safe & Sustainable by Design voor het jongerenprogramma.
Manon Bloemer, directeur van de VNCI, sluit aan bij de sessie Diversity and Inclusion in Chemistry. “Toen ik hiervoor gevraagd werd, heb ik meteen ja gezegd,” vertelt ze enthousiast. “Het is een onderwerp dat me na aan het hart gaat. Hoe maken we de chemische industrie aantrekkelijker en verhogen we de instroom van vrouwen in de relevante opleidingen? Ik ben benieuwd hoe dit internationale gezelschap naar deze vragen kijkt en wat we van elkaar kunnen leren. Niet alleen de instroom, maar ook de doorstroom is belangrijk. Hoe groeien vrouwen in hun carrière en welke barrières komen ze tegen?”
Connectie zoeken met de rest van de wereld
De vorige editie van IUPAC was in 2021 en werd online gehouden in verband met de coronapandemie. “Nu kan het congres eindelijk weer écht worden gehouden,” zegt Jan-Willem Toering, directeur van de KNCV. “Als Nederlandse community willen we nadrukkelijk de connectie zoeken met de rest van de wereld. Als organiserend land is het een unieke kans om Nederland op de kaart te zetten. Op de beursvloer is een Oranjepaviljoen ingericht waar je kunt zien wat er in Nederland allemaal gebeurt op het vlak van chemie.”
Mensen met verschillende achtergronden
Het mooie van zo’n groot internationaal congres is dat mensen met verschillende achtergronden met elkaar in contact kunnen komen, aldus Toering. “Het is echter niet voor iedereen eenvoudig om deel te nemen aan het congres. Om die reden waren er ook enkele reisbeurzen beschikbaar. We willen bedrijven laten zien wat er in het onderzoek gebeurt. Dit komt hopelijk de samenwerking tussen onderzoeksgroepen en bedrijven ten goede.”
Meer weten over IUPAC? Kijk hier voor meer informatie.