25.06.2024

FD: flexibele stroomcontracten als tijdelijke oplossing

Papierproducent Sappi in Maastricht heeft een flexibel stroomcontract met netbeheerder Enexis gesloten. Daardoor komt er in de regio 24 megawatt vrij op het net, waarvan negen megawatt voor de aansluiting van zo’n twee­duizend huishoudens. In een reactie laat VNCI weten in principe enthousiast te zijn over flexibele contracten, maar er is ook een kanttekening.

 

VNCI-voorzitter Nienke Homan in het artikel: “Om echte impact te hebben, moet de industrie eerst kunnen elektrificeren en daar is ondersteuning en extra netwerkcapaciteit voor nodig.” Ook wijst ze erop dat het vaak heel duur is en veel tijd en energie kost om aanpassingen te doen in industriële processen. “Financiële steun voor ombouw en langjarige afspraken zijn dus belangrijke voorwaarden.”

Flexcontracten met industriële bedrijven en andere grootverbruikers vormen een belangrijke, tijdelijke oplossing voor de overvolle elektriciteitsnetten. De wachtlijsten voor een nieuwe of zwaardere aansluiting lopen in heel Nederland op, maar de aanleg van de benodigde extra kabels gaat nog zo’n vijf tot tien jaar duren.

Lees het volledige artikel in het FD