17.09.2024

Chemische industrie: Verstandig dat kabinet stevig blijft inzetten op klimaat- en industriebeleid

Reactie op Miljoenennota van de Koninklijke VNCI | Het kabinet heeft vandaag de Miljoenennota 2025 aangeboden aan de Tweede Kamer. De Koninklijke VNCI is blij dat het kabinet stevig blijft inzetten op industrie- en klimaatbeleid. Het komt nu aan op de uitwerking en concretisering van beleid. Het vestigingsklimaat en de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie verdienen de aandacht van het hele kabinet.

 

Nienke Homan, voorzitter Koninklijke VNCI: "Voor een sterk Nederland en de transitie naar een circulaire economie moet Nederland investeren in een duurzame industrie." De chemische industrie is aan het verduurzamen en heeft daar hulp bij nodig. Zo moeten er versneld investeringen in nieuwe infrastructuur worden gedaan, onder andere om meer duurzame energie, waterstof en opslag van CO2 mogelijk te maken.


Lees onze analyse per beleidsthema


Energieprijzen

Ook zullen de energieprijzen meer in lijn moeten komen met de landen om ons heen. Verlaging van de nettarieven is een belangrijke voorwaarde voor verdere verduurzaming. Tarieven in Nederland zijn tot wel 66 procent hoger dan in onze omringende landen. Dit verslechtert de concurrentiepositie en houdt nieuwe investeringen tegen. De VNCI juicht toe dat het kabinet nadrukkelijk verwijst naar het IBO Bekostiging Elektriciteitsinfrastructuur, maar betreurt tegelijkertijd dat deze pas in de Voorjaarsnota tot een mogelijke oplossing leidt.

Het is positief dat het kabinet de maatwerkaanpak doorzet en uitbreidt. Het is cruciaal dat er constructief gesproken wordt met bedrijven, groot en klein, die verduurzamingsplannen hebben om zo te zorgen dat deze plannen daadwerkelijk gerealiseerd worden. De verbouwing van de industrie zal fysieke ruimte vragen. We maken ons dan ook zorgen dat de plannen van het kabinet weinig zicht bieden op het structureel oplossen van de stikstofproblematiek.

Duurzaam Europees industriebeleid

De VNCI roept het kabinet op om in lijn met het Europese rapport van Prof. Draghi duidelijk te kiezen voor een duurzame industrie. Zonder helder toekomstbeeld met zicht op toekomstig verdienvermogen is het investeringsklimaat in Nederland niet gunstig. Draghi omschrijft duidelijk dat industriebeleid en benodigde investeringen zich dubbel en dwars terugverdienen. De industrie heeft behoefte aan helderheid en consistent beleid om bedrijven meerjarig aan Nederland te binden en in staat te stellen de investeringen te doen die nodig zijn voor een duurzame toekomst.

De VNCI maakt zich zorgen over de aangekondigde nationale heffing op circulaire plastics. Om de vraag naar circulaire producten op gang te brengen is een Europese aanpak nodig, waar ook de coalitie zich hard voor lijkt te maken. Die aanpak strookt niet met een nationale heffing, die vooral leidt tot lastenverzwaring zonder dat een duurzame keten wordt opgebouwd.

Kabinet en Tweede Kamer moeten inzetten op Europees industriebeleid, zoals verwoord in de eerder dit jaar door de industrie ondertekende Antwerp Declaration for a European Industrial Deal. Het vorige week verschenen rapport van Draghi zou leidend moeten zijn bij de vormgeving hiervan.