04.07.2023

Bouwplannen Syclus voor duurzame ethyleenfabriek Chemelot

Syclus is van plan om een nieuwe duurzame ethyleenfabriek op Chemelot te bouwen. Ze hebben gekozen voor de Atol-technologie van het Franse bedrijf Axens. Deze technologie maakt het mogelijk om ethyleen te produceren met een hoogstaande kwaliteit.

 

De fabriek gaat duurzame ethanol omzetten in etheen en heeft een capaciteit van 100.000 ton per jaar. De ethanol is afkomstig van Crop Energies. Hetzelfde bedrijf wordt ook de operator van de plant. Het wordt de eerste fabriek van dit type in Europa. Zo wil Syclus een toekomst mogelijk maken waarin plastics op een duurzame manier worden geproduceerd. 

De basic engineering staat gepland voor het einde van dit jaar. Als alles gaat zoals gepland, kan de fabriek in 2026 in gebruik worden genomen. Op het moment is CropEnergies druk bezig met het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie die gaat bepalen of het bedrijf doorgaat met de basic engineering. Voor de fabriek is een investering nodig van meer dan 130 miljoen euro.

Een nieuwe maatstaf 

Igor Hensing, algemeen directeur van Syclus: “Syclus heeft Axens geselecteerd als licentiegever voor het ethanol-naar-ethyleenproject. De Atol-technologie zorgt voor een hoog rendement in combinatie met een proces met een laag energieverbruik met daarnaast een hoge productkwaliteit en goede veiligheidsprestaties. Dit ondersteunt de ambitie van Syclus om een nieuwe maatstaf te zetten op het gebied van hernieuwbare ethyleen. Axens heeft in onze samenwerking laten zien dat ze de ambitie van Syclus delen en we weten zeker dat we de juiste partner hebben geselecteerd om het ontwerp, de bouw en de exploitatie van onze fabriek tot een succes te maken.”

Syclus zet zich in voor het produceren van circulaire kunststoffen om plastic afval te verminderen, de CO2-uitstoot te verlagen en het gebruik van olie en gas voor de productie van kunststoffen terug te dringen. Lees hier meer over het bedrijf. 


Meer over de fabriek lees je hier.