07.11.2023

Air Products gaat Europa's grootste blauwe waterstoffabriek bouwen

Air Products gaat een CO2-afvang- en -behandelingsinstallatie bouwen en exploiteren op de bestaande waterstofproductiefabriek in Rotterdam. Met de nieuwe installatie gaat het bedrijf blauwe waterstof leveren aan de raffinaderij van ExxonMobil in Rotterdam en een aantal andere klanten.

 

De nieuwe installatie vangt het CO2 af bij de waterstoffabriek van Air Products en bij de raffinaderij van ExxonMobil. De installatie wordt aangesloten op het Porthos-systeem, waarvoor onlangs de definitieve investeringsbeslissing werd genomen. Dankzij Porthos kan Air Products haar CO2-emissies meer dan halveren. De installatie wordt naar verwachting in 2026 in gebruik genomen. 

“Air Products is al tientallen jaren actief aanwezig en investeert in Rotterdam”, aldus COO Samir Serhan. “Industriële bedrijven hier zijn voortdurend op zoek naar manieren om synergieën te realiseren, schaalvoordelen te creëren, energie-efficiëntie te stimuleren en uiteindelijk koolstofvrij te maken. Dit project voldoet aan die vraag. Door CO2 op te slaan via Porthos en extra blauwe waterstof naar ExxonMobil en andere klanten te brengen, kunnen we helpen een schonere toekomst te creëren.”

Lees het volledige bericht