03.10.2022

Weekend van de Wetenschap bij BASF in Heerenveen

Op reis met een Virtual Reality-bril, lijmen met warmte en analyseren met kleurstiften. Zaterdag en zondag was het Weekend van de Wetenschap. Ook verschillende chemiebedrijven openden de deuren voor het publiek. VNCI-directeur Manon Bloemer bracht een bezoek aan BASF in Heerenveen en doet verslag.

 

"Als ik met de bus arriveer bij het lichtblauwe gebouw van BASF aan de Innovatielaan 1, doet het me deugd om te zien dat vele ouders met vooral jonge kinderen ook de weg naar de chemiefabriek hebben gevonden.

BASF vestigde zich 27 jaar geleden in Heerenveen en zet al jaren de deuren wijd open voor omwonenden. Site-director Sjoerd Visser vertelt trots dat het nooit enige moeite kost om vrijwilligers te vinden om rondleidingen te geven voor dit soort open dagen. En dat kan ik merken: het is één grote demonstratie van ‘plezier in het werk’.

Kidslab

In een heus Kidslab laat ‘juf’ Imke de kinderen proefjes doen met ballonnen en stukjes fruit en groente. Ook mogen ze analyseren met kleurstiften, mengen met olie, water en kleurstof, lijmen met warmte, en op reis met een VR-bril. Prachtig om de verwondering op de gezichten van de kinderen te zien!

Maar ook aan de ouders is gedacht. Tijdens een bustour over het terrein van BASF, horen we hoe de chemiefabriek precies werkt. Als analogie voor de reactor wordt gesproken over een ‘snelkookpan’ waarin allerlei verschillende recepturen (producten) gemaakt worden. En dat na het koken het ‘afwaswater’ naar de waterzuivering gaat. Of dat verhaal door de kinderen helemaal begrepen werd, weet ik niet zeker, want ondertussen vergapen de jonge bezoekers zich aan de prachtige rode brandweerauto en het ‘zwembad’ (de opvangvoorziening voor bluswater).

Buitenwereld

Ik vind het enorm belangrijk dat chemiebedrijven hun deuren openstellen. Door de buitenwereld binnen te laten, kan je als bedrijf laten zien wat een mooie en relevante producten er gemaakt worden. Ik ben ervan overtuigd dat bij de kinderen die aanwezig waren een zaadje geplant is waarmee ze enthousiast gemaakt zijn. En hoe mooi zou het zijn als ze later voor chemie kiezen op school!


Wij zijn Chemie

Ga jij de kinderen ook vertellen hoe leuk de chemie is? Lees meer over onze campagne Wij zijn Chemie.


Zeer voldaan keer ik huiswaarts, maar niet voordat ik eerst iedereen bedankt heb voor deze succesvolle open dag. Zo mooi om te zien hoe trots de BASF-medewerkers in Heerenveen op hun werk zijn. Het enthousiasme spat ervan af. Hopelijk is het blijvend besmettelijk.”