14.02.2022

Een plastic frisdrankfles die beter voor het milieu is

Minder suiker in je frisdrank, maar wel in een plastic fles die voor een deel van suiker gemaakt is? Het klinkt gek, maar dat gaat binnenkort gebeuren. Het bedrijf Avantium gaat in Delfzijl een FDCA-fabriek bouwen. Chemie Magazine zocht uit wat ze gaan doen.

 

Bij Avantium ontdekten ze hoe je van furaandicarbonzuur (FDCA) uit suiker het plastic PEF kunt maken. Met PEF kun je bijvoorbeeld een plastic fles maken die beter voor het milieu is, omdat PEF uit plantaardige grondstoffen in plaats van uit aardolie wordt gemaakt en bovendien volledig recyclebaar is.

Het duurde lang, 17 jaar, voordat het idee leidde tot de uiteindelijke start van de bouw van de fabriek. “Het maken van een nieuw plastic materiaal is uniek”, zegt Avantium-directeur Tom van Aken. “Het was een ingewikkeld proces, waar een hele reeks doorbraken voor nodig was.” Zo duurde het langer dan gepland om de financiering bij elkaar te krijgen. Dat kwam voor een deel door corona, maar ook de banken waren in het begin afhoudend. Tom: “Banken kijken vaak alleen naar de risico’s. Ze willen goed voor het milieu zijn, maar niet altijd de risico’s accepteren die bij zo’n transitie horen.”

De nieuwe fabriek moet in 2024 klaar zijn om nieuwe, milieuvriendelijke plastic te maken. De vraag naar FDCA is heel groot en er zullen meer fabrieken moeten komen. Dat kan Avantium niet alleen. Daarom gaat het bedrijf door middel van licenties andere partijen in staat stellen om onder Avantium’s technologie FDCA te produceren. Zo komen er uiteindelijk steeds meer milieuvriendelijke frisdrankflessen.


Dit is een samenvatting van het interview met Tom van Aken van Avantium. Het uitgebreide interview in Chemie Magazine kun je hier lezen.