10.09.2020

Tweede Kamerlid Moorlag (PvdA) bezoekt Nouryon en BioMCN

Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA) bracht op vrijdag 4 september een werkbezoek aan twee VNCI-leden: Nouryon en BioMCN (een dochteronderneming van OCI NV). Het werkbezoek stond in het teken van recente ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, klimaat en energie op het Chemiepark Delfzijl, met speciale aandacht voor het waterstofproject Djewels, Europa’s grootste groene waterstoffabriek.

 

Tijdens het werkbezoek kwam de ketenbenadering nadrukkelijk aan de orde. Deze komt niet alleen goed tot uitdrukking op het Chemiepark Delfzijl als geheel, maar ook tussen Nouryon en BioMCN onderling met het groene waterstofproject Djewels [nouryon.com]. Dit project - geleid door een internationaal consortium onder leiding van Nouryon en GasUnie - is een koploper onder de verschillende waterstofinitiatieven die gericht zijn op het terugdringen van CO2-emissies. Het project is ook een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een duurzamere, circulaire economie. BioMCN combineert deze groene waterstof met CO2 uit andere processen om hernieuwbare methanol te produceren. Methanol op basis van groene waterstof kan zowel als veelzijdige chemische grondstof en als alternatieve brandstof een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie.

 

Moorlag: "Het belang van waterstof voor Nederland is gigantisch."

 

Moorlag: “Ik juich deze samenwerkingsvormen en dit soort initiatieven toe. Het belang van waterstof voor Nederland is gigantisch. Ik zie waterstof als een zeer geschikte moleculaire energiebron waar elektrificatie niet goed mogelijk is, zoals zwaar transport en de productie van metalen. Ook biedt groene waterstof als grondstof en energiedrager ook volop mogelijkheden voor de vergroening van de chemische industrie.”

Nouryon is het grootste chemiebedrijf van Nederland met een duurzame ambitie en veel vernieuwende projecten op dat terrein. Op het chemiepark Delfzijl is Nouryon actief op het gebied van zoutwinning en de productie van onder meer chloor en monochloorazijnzuur, dat als basisstof zijn weg vindt naar tal van producten en toepassingen. Nouryon levert ook waterstof aan een proefproject voor het regionaal  busvervoer in de provincie Groningen.

OCI NV is een toonaangevende wereldwijde producent en distributeur van kunstmest, methanol en andere industriële chemicaliën en biedt duurzame oplossingen aan agrarische en industriële klanten over de hele wereld. OCI heeft haar hoofdkantoor in Nederland en heeft productielocaties op vier continenten, waaronder haar dochteronderneming BioMCN op het chemiepark Delfzijl en de op één na grootste stikstofmeststoffenproducent in West-Europa op Chemelot in Geleen. OCI is de grootste producent van biomethanol, gemaakt uit biogas, ter wereld en werkt continu aan de ontwikkeling van innovatieve productieprocessen en grondstoffen voor hernieuwbare methanol en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde behoefte aan duurzame producten.