26.06.2020

SP-Tweede Kamerlid Van Gerven op bezoek bij Aspen Oss

Tweede Kamerlid Henk van Gerven (Socialistische Partij) bracht onlangs een werkbezoek aan VNCI-lid Aspen in Oss. Dit bedrijf levert wereldwijd aan 150 landen ‘active pharmaceutical ingredients’ (API’s). Een API is de organische verbinding die verantwoordelijk is voor de uiteindelijke farmacologische werking van een medicijn.

 

Het werkbezoek stond vooral in het teken van COVID-19 en de inspanningen van en de uitdagingen voor Aspen Oss om bij te dragen aan de bestrijding van het virus.

Aspen Oss is een van de chemiebedrijven die bij de bestrijding van het coronavirus een belangrijke rol heeft. Zo kunnen coronapatiënten op de intensive care bijvoorbeeld niet zonder spierverslappers. Aspen Oss levert de grondstof rocuroniumbromide onder andere aan het geneesmiddelenbedrijf MSD die dit vervolgens verwerkt in een spierverslapper. Van Gerven: “Het was erg interessant om meer informatie te krijgen over de rol van Nederlandse bedrijven in geneesmiddelenontwikkeling en hun samenwerking met partners wereldwijd."

Afhankelijkheid buitenland

De noodzaak van API’s voor de medische industrie bracht het gesprek ook op het reshoren ervan naar Europa en ons land. De SP is van mening dat de coronacrisis heeft aangetoond dat Nederland voor geneesmiddelenontwikkeling en -productie veel te afhankelijk is geworden van het buitenland. “Voor de crisis zagen we ook al een sterke toename in het aantal problemen met de lange, kwetsbare productieketen die tot tekorten leidden. De Tweede Kamer heeft een paar maanden geleden een voorstel van SP en CDA aangenomen om deze capaciteit weer terug te halen naar Nederland en Europa”, aldus Van Gerven. Hij gaf aan dat geneesmiddelenontwikkeling en -productie en de rol van Nederland ook in de komende periode onder de aandacht van de SP blijft.

Aspen is lid van de Koninklijke VNCI.

Werkbezoek Aspen Oss (v.l.n.r.) Daphne ten Klooster (beleidsmedewerker SP), Henk van Gerven (Tweede Kamerlid SP), Dirk Van Leemput (site director Aspen Oss), Paul Veldhuisen (voorzitter OR Aspen Oss), Manon Bloemer (directeur VNCI). Foto: VNCI