09.03.2020

Met CHAPLIN naar groenere wegenbouw


VNCI-lid Latexfalt is een van de partijen die zich aangesloten heeft bij CHAPLIN, een programma met als doel de ontwikkeling en commercialisatie van ligninehoudend asfalt te stimuleren. Op 4 maart was de officiële start van Collaboration in aspHalt Applications with LIgniN waarmee een bijdrage wordt geleverd aan het vergroenen van de wegenbouwindustrie en de reductie van CO2.

 

Het eerste project loopt al: CHAPLIN TKI. Dit project is gericht op lignine gebaseerd asfalt te ontwikkelen tot TRL 6 waarbij ook Nederlandse lignine wordt getest. Ook wordt een lignine modificatie toegepast waarmee superieure eigenschappen voor onder andere ZOAB gerealiseerd kunnen worden.

 

Biomassa in plaats van fossiele grondstoffen

Het innovatieve CHAPLIN-programma ontwikkelt asfalt op basis van lignine. “Er is wereldwijd veel belangstelling voor lignine als duurzame grondstof voor bio-asfalt," aldus lignine-expert Richard Gosselink van Wageningen Food & Biobased Research, partner in het CHAPLIN programma en projectleider van CHAPLIN TKI. "De sector wil geleidelijk af van het gebruik van bitumen uit aardolie. Bio-asfalt wordt soms al als voorwaarde genoemd in aanbestedingen vanuit de overheid. Het is een goede vervanger voor fossiele bitumen, waarvan de natuurlijke voorraad uiteindelijk op raakt. Lignine komt in enorme stromen vrij in processen van papierproductie en bij de productie van bio-ethanol. Het blijft daar over als een reststroom die veel beter benut kan worden. Door toevoeging van lignine met lijnzaadolie, kunnen we het asfalt momenteel voor 50% vergroenen en zo’n 30°C minder warm produceren en aanbrengen. Dat scheelt al zo’n 20% CO2 en de helft aan fossiele brandstoffen. Bovendien is lignine interessant omdat het, net als bitumen, structuur en stevigheid geeft aan asfalt en CO2 vastlegt voor langere tijd."

 

Ketenbrede samenwerking

Het unieke van het CHAPLIN-programma is dat de hele keten vertegenwoordigd is. Van grondstofleverancier tot wegenbouwer en wegbeheerders. Het consortium bestaat uit bedrijven, overheden en kennispartijen: Rijkswaterstaat, de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Zeeland, Gelderland, de gemeente Bergen op Zoom, Dura Vermeer, H4A, NTP, Latexfalt, Roelofs Groep, Vertoro, Avantium, Praj, Boskalis, Universiteit van Utrecht, Wageningen Food & Biobased Research, TNO, Q8 Research en AKC.

 


Aanjager van CHAPLIN is Circular Biobased Delta, een Triple Helix-organisatie waarin bedrijven, kennisinstellingen en overheden actief samenwerken om de kansen te grijpen die de biobased economie het unieke en groeiende ecosysteem in de Delta regio biedt. 


Gerelateerde dossier(s): Duurzaamheid Milieu