17.01.2024

Zinksmelter Nyrstar in Budel tijdelijk stopgezet

Nyrstar plaatst zijn zinksmelter in Budel tot nader bericht in care & maintenance. De productiestop is een directe reactie op onder meer hoge energiekosten.

 

Nyrstar heeft zijn zinksmelter in Budel tot nader bericht stopgezet. De fabriek staat voorlopig in care & maintenance. Het besluit volgt op aanhoudende en verwachte hoge energiekosten en slechtere marktomstandigheden, aldus Nyrstar in een persbericht.

De smelter in Budel lijdt onder het - in Nederland - stopzetten van steunmaatregelen. Deze waren door de Europese Commissie ingevoerd om de Europese industrie competitief te houden. Hierdoor is de druk op de operationele marges van de fabriek in Budel verhoogd. Het bedrijf stelt dat voortzetting van de site in Budel op dit moment niet economisch verantwoord is.

De nominale productiecapaciteit van Nyrstar Budel is 315 ktpa zink, maar de smelter opereert sinds het vierde kwartaal van 2021 op flexibele basis. Nyrstar zal haar productie in Budel hervatten zodra het weer rendabel is.


Nyrstar is lid van de VNCI. Het hoofdkantoor van de internationale producent van kritische mineralen en metalen is gevestigd in Budel-Dorplein.