Yara Sluiskil realiseert eerste cross border CCS-project ter wereld
Yara Sluiskil gaat vanaf 2026 per jaar 800.000 ton CO2-uitstoot verminderen. Het Carbon Capture & Storage (CCS) project in Sluiskil is het eerste project ter wereld waarbij de afgevangen CO2 grensoverschrijdend wordt opgeslagen. “Dit is een grote stap op weg naar het industriedoel in 2030”, zegt Martijn Broekhof (VNCI).
“Het is de grootste aankondiging van investeringen in CO2-reductie sinds het Klimaatakkoord uit 2019”, vervolgt Broekhof, Hoofd Klimaat, Energie, Innovatie en Duurzaamheid. “Met het sluiten van het Klimaatakkoord is de chemische industrie vol aan de slag gegaan met plannen voor verduurzaming. Nu komen we in de fase dat deze grote projecten ook echt gerealiseerd gaan worden. Dat is echt een mijlpaal voor de verduurzaming van de industrie.”
Halvering CO2-uitstoot
Yara Sluiskil investeert in totaal 194 miljoen euro in het CCS-project. Hiermee halveert Yara Sluiskil in één klap de lokale CO2-uitstoot. Het bedrijf maakte de plannen vandaag bekend in het bijzijn van demissionair minister Micky Adriaansens en de Noorse ambassadeur Bård Ivar Svendsen.
Maatwerkafspraken
De investering van Yara is een belangrijk onderdeel van de maatwerkafspraken waar het ministerie en het bedrijf op dit moment aan werken. “Investeringen van bedrijven in een duurzame toekomst zijn de basis van de energietransitie. Yara gaat nu in Nederland daadwerkelijk hiertoe over met een ambitieus CCS-project”, zegt Adriaansens. Het kabinet draagt eenmalig 30 miljoen euro bij om investeringsrisico’s te beperken.
Eerder al maakte Yara bekend dat het een afnamecontract met Northern Lights heeft getekend om vanaf 2025 CO2 op te kunnen slaan in Noorwegen. De deelnemende bedrijven achter de joint venture Northern Lights hebben al 25 jaar ervaring met de injectie en opslag van CO2 in zeebodems.
CO2 als grondstof
Yara Sluiskil heeft ruim 30 jaar ervaring met de afvang, zuivering, het vloeibaar maken en verschepen van CO2. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw CO2vangt Yara Sluiskil CO2 af uit het productieproces. Zo’n 2,2 miljoen ton per jaar. Ruim 60 procent (1,4 miljoen ton) wordt momenteel direct nuttig toegepast als grondstof, zoals bubbels in frisdrank en bier, Adblue om stikstofuitstoot van dieselmotoren tegen te gaan, meststoffen en als groeistof aan kassen. De resterende 800.000 ton – vergelijkbaar met de jaarlijkse CO2-uitstoot van een kolencentrale – die momenteel als zuivere CO2 wordt afgeblazen naar de atmosfeer, wordt per 2026 vloeibaar gemaakt en vervolgens verscheept naar Noorwegen om daar permanent opgeslagen te worden in poreus gesteente, 2,6 kilometer diep onder de zeebodem.