05.09.2023

Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober

Het Weekend van de Wetenschap is voor veel kinderen de eerste kennismaking met wetenschap en technologie. 7 en 8 oktober is het zover. De VNCI is partner van het Weekend van de Wetenschap, want jongeren zijn hard nodig om oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van de toekomst.

 

Meerdere lidbedrijven van de VNCI zetten hun deuren open om een jong en enthousiast publiek hun wereld te laten zien. Zo kun je een interactieve rondleiding én workshop krijgen bij Avantium, een pionier in de opkomende industrie van hernieuwbare en duurzame chemie. Samen met C3, het Centrum JongerenCommunicatie Chemie, heeft dit bedrijf een digibordles over bio-afbreekbaarheid van materialen ontwikkeld. Het programma is bedoeld voor leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Een echte chemicus

In Heerenveen kun je bij BASF - ook een bedrijf dat chemie creëert voor een duurzame toekomst - in de huid kruipen van een wetenschapper. De workshop is bedoeld voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Met een labjas aan kunnen ze zich een echte chemicus wanen. DOW is aanwezig in de Bibliotheek Terneuzen en Middelburg. Ze gaan proefjes doen met kinderen van 8 tot 14 jaar. Zo wil het bedrijf laten zien hoe leuk en uitdagend wetenschap kan zijn.

Kijken bij een raffinaderij 

Mensen kunnen ook een kijkje achter de schermen nemen bij ExxonMobil. Dit kan in de raffinaderij in Rotterdam. Wat voor rol heeft de raffinaderij in de haven? Hoe is de haven ontstaan? Dergelijke vragen staan centraal. Corbion geeft in Gorinchem rondleidingen zodat je kunt zien wat er gebeurt in de fabriek. Dit bedrijf streeft naar behoud van alles wat belangrijk is. Te denken valt aan voedsel, voedselproductie én onze planeet. In Waalwijk kun je Covestro bezoeken. Altijd al willen weten hoe de laboratoria en productiefaciliteiten eruit zien? Of hoe innovaties voedingswaren vers houden? Dit is je kans. De bedrijfsbrandweer zet zelfs de deuren open. Het bedrijf richt zich op kinderen vanaf acht jaar en gepassioneerde volwassenen. 

Kunststof overal

LyondellBasell werkt met C3 samen binnen het project Kunststof overal. Bij LyondellBasell werken mensen elke dag opnieuw hard om betrouwbare en veilige chemicaliën, polymeren, brandstoffen en technologieën te leveren. We hebben jongeren hard nodig. Daarom heeft de VNCI in samenwerking met C3 de campagne Wij zijn Chemie gelanceerd.


Kijk hier voor meer informatie over het Weekend van de Wetenschap.