13.09.2022

VVD-Kamerleden brengen werkbezoek aan Nobian

Pim van Strien, woordvoerder innovatie-, topsectoren- en industriebeleid, en Zohair El Yassini, woordvoerder groen onderwijs en mbo, (beide VVD) brachten op maandag 12 september een werkbezoek aan Nobian in Rotterdam.

 

Ze werden bijgepraat over de oplossingen die de chemische industrie kan leveren voor de klimaat- en energiedoelen en de materialentransitie. Ook over de impact van de gas- en energiecrisis op de chemiebedrijven en het aantrekken van meer jongens en meisjes naar de belangrijke mbo-studies (chemie, elektrotechniek, werktuigbouw) werd uitvoerig besproken.

Beide Kamerleden kregen een beeld van de omvang, de belangen en de activiteiten van de chemische industrie in het algemeen en van Nobian in Nederland en Rotterdam in het bijzonder. Als een van de groene koplopers ontwikkelt Nobian nieuwe sleuteltechnologieën. Zo worden nieuwe waardeketens geopend met behulp van elektrolysetechnologie (groene waterstof, H2) en werkt het bedrijf nauw samen met stakeholders uit de wetenschap en het bedrijfsleven.

Onmisbare sector

Zohair El Yassini: “Het werkbezoek bij de VNCI en Nobian was indrukwekkend. Onze chemische sector is onmisbaar voor de ‘gewone’ Nederlander en voor onze samenleving als geheel: in de bouw, in de energiesector maar ook in producten van alledag. Van schoonmaakmiddelen in de kast naar speelgoed als verjaardagscadeau tot regenlaarzen die ons in de herfst van plas tot plas droog houden. In deze onmisbare sector hebben ze ook last van tekorten op de arbeidsmarkt. Helaas kiezen steeds minder jongeren voor techniek. Dit vormt niet alleen een bedreiging voor de toekomstige beschikbaarheid van veel producten maar brengt onze ambities met betrekking tot de energietransitie en verbetering van ons klimaat in gevaar. Daarom is het van belang dat Den Haag zich niet alleen bewust is van het probleem, maar actief beleid voert om jongeren te enthousiasmeren en meer te begeleiden naar technische opleidingen in het mbo. Zo creëren we kansen voor jongeren die in een geweldige sector hun eigen leven kunnen vormgeven en zorgen we tegelijk voor vakmensen die - voor de toekomst van dit land en het behoudt van onze veiligheid, vrijheid en welvaart - hard nodig zijn.”

Toekomst staat op het spel

Ook werd er uitgebreid stilgestaan bij de impact van de gas- en energiecrisis. VNCI-voorzitter Paul de Krom benadrukte de urgentie bij beide Kamerleden. “De toekomst van de industrie staat op het spel. Door de hoge gasprijzen is productie in Nederland niet meer rendabel. Bij een aantal bedrijven is de productie stilgelegd of afgeschakeld. Daarmee komen ook de verduurzamingsdoelstellingen in het gedrang. De consequenties zijn enorm als we afhankelijk worden van het buitenland. We hebben in de coronacrisis gezien waar dat toe leidt.”

Pim van Strien onderstreepte dat: “De chemische industrie in Nederland is van groot belang. Zij staat aan de basis van veel producten, ontwikkelingen en R&D. Willen we de innovatieve economie van de toekomst in Nederland bouwen en de transitie succesvol tot stand brengen? Willen we de boterhammen en de banen van morgen hier laten ontstaan in plaats van elders? Hier een groenere industrie in plaats van een minder duurzame industrie in het buitenland? Dan moeten we het chemiecluster in Nederland koesteren. De VVD zal zich daarom inzetten om de groei- en groene ambities van de chemische industrie te blijven ondersteunen. Dat die ondersteuning noodzakelijk is, heeft het werkbezoek wel duidelijk gemaakt.”

Nobian vice-president R&D, Technologie en Duurzaamheid, Marco Waas: “Onze ambitie is om een van de duurzaamste chemiebedrijven van Europa te worden. De chemie in Nederland en Nobian behoren wereldwijd al tot de voorlopers voor wat betreft duurzaamheid in onze sector, maar we zijn vastbesloten die duurzaamheidsprestatie verder te versnellen. We moeten naar nul uitstoot. Daarbij zijn de materialen die de industrie levert, onmisbaar voor onze moderne manier van leven en voor de energietransitie. De Engelsen zouden zeggen, 'You can’t have your cake and eat it'. Als we de materialen, die we nodig hebben, ergens anders vandaan halen, dan is dat een slechte keuze voor het klimaat en het is slecht voor onze strategische onafhankelijkheid. Een duurzame en concurrerende industrie in Nederland is de beste keuze voor zowel het klimaat als de economie.”


Nobian is een Europese leider in de productie van essentiële chemicaliën voor industrieën variërend van bouw en schoonmaak tot farmaceutica en waterbehandeling. Voor het verduurzamingsprogramma Growing Green Together ontving Nobian recent een platina Ecovadis rating bij de eerste beoordeling. Lees meer over de bedrijfsactiviteiten van Nobian.

Nobian is lid van de Koninklijke VNCI. Maak kennis met onze leden