13.03.2024

Voorzitter MKB-Nederland bezoekt Green Chemistry Campus

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, bezocht deze week de Green Chemistry campus in Bergen op Zoom in het kader van de Week van de Circulaire Economie.

 

Kun je minder grondstoffen gebruiken, producten langer gebruiken, grondstoffen vervangen door gerecyclede grondstoffen of producten hoogwaardig recyclen aan het einde van hun levensduur? Als je circulair wilt ondernemen moet je je product van begin tot eind evalueren en elke ondernemer kan zichzelf in principe deze vragen stellen. Het vereist ook samenwerking met partijen in de keten. Daarom bezocht MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof deze week de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom.

Vonhof kreeg een rondleiding door de campus en een korte presentatie in het ‘Experience Centrum’. Hij bekeek allerlei producten die de ondernemers daar bedacht en geproduceerd hebben. Sommige zijn al succesvol, andere moeten betaalbaarder worden voor ze verder kunnen. Vonfhof zag onder andere stoelen gemaakt van ziekenhuisafval, oude tennisballen met nieuwe bekleding van biovilt en kerstballen die van van oude kerstboomtakken gemaakt worden.

Na de rondleiding was er een hybride kennissessie over de grondstoffentransitie in het mkb. Daar ging Vonhof onder meer in gesprek met campusdirecteur Jeroen de Lange en vertegenwoordigers van Rodenburg en Baril Coatings. Het bedrijf Rodenburg maakt een poeder uit zetmeel dat weer als basis kan dienen voor allerlei andere producten, waaronder tissues, luiers en leer. Het waterstof dat vrijkomt bij de productie wordt weer gebruikt als energiebron.

Baril Coatings maakt coatings voor verf op biobasis. Deze coatings gaan langer mee en kunnen nog dunner worden aangebracht. Het product staat inmiddels bij de Gamma in het schap. Het bedrijf won al de Brabantse Circulair Innovation Award en staat aanstaande vrijdag in de landelijke finale van deze verkiezing.

Meer over de Week van de Circulaire Economie