28.06.2023

VNCI: voeg (duurzame) grondstoffen voor chemie toe aan scope voor Nationale Grondstoffenstrategie

Op 29 juni vergadert de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat over de Nationale Grondstoffenstrategie. De Koninklijke VNCI pleit ervoor om de minister te vragen om (duurzame) grondstoffen voor de chemie toe te voegen aan de scope voor de Nationale Grondstoffenstrategie en het nog te ontwikkelen uitvoeringsprogramma hiervoor.

 

Zowel de grondstoffentransitie als de verbeterde strategische onafhankelijkheid vormen belangrijke vraagstukken voor de chemische industrie in Nederland. Als één van de pijlers van de Nederlandse economie speelt de chemische industrie een cruciale rol in het produceren van de grondstoffen waar vrijwel alle producten die we in het dagelijks leven gebruiken van gemaakt zijn.

Het is essentieel voor de energietransitie dat Europa voldoende duurzame energietechnologieën, en de grondstoffen die daarvoor nodig zijn, op eigen grondgebied wint, verwerkt en produceert. De transitie naar een duurzame industrie vergt naast kritieke metalen, benodigd voor de energietransitie, ook andere grondstoffen om onze producten van te kunnen blijven maken.

In het licht van de toenemende zorgen over klimaatverandering, het streven naar een circulaire economie en geopolitieke onzekerheden, is het van vitaal belang dat de chemische industrie in Nederland de overstap kan maken naar duurzame en hernieuwbare grondstoffen. Dit versterkt tegelijkertijd de concurrentiepositie en een gelijk speelveld van de chemische industrie. Daarom pleit de VNCI ervoor om niet alleen te kijken naar de kritieke metalen zoals die zijn gedefinieerd in de Europese Critical Raw Materials Act, maar de scope voor de Nationale Grondstoffenstrategie breder te trekken.


Lees hier de bijdrage.