VNCI steunt oproep Heijnen (I&W) voor Europese aanpak materialentransitie
Om de omslag te maken van fossiele naar duurzame grondstoffen in de chemische industrie, zijn Europese regels nodig. Deze oproep deed staatssecretaris Vivianne Heijnen (I&W) dinsdag in Brussel aan Eurocommissaris Wopke Hoekstra. De VNCI ondersteunt het initiatief om de doelen van de materialentransitie vanuit een Europese overkoepelende aanpak te realiseren.
“We kunnen trots zijn dat de Nederlandse overheid dit initiatief inbrengt in Europa en hopen dat dit bij veel landen weerklank vindt”, zegt Mark Intven, beleidsadviseur Materialentransitie bij de Koninklijke VNCI, die aanwezig was bij de overhandiging. “Een concurrerende, duurzame industrie die werkt met grondstoffen die circulair en hernieuwbaar zijn, maakt Europa sterker op het wereldtoneel.”
Voor de chemische industrie is het volgens Intven belangrijk om in Europees beleid de volgende uitgangspunten centraal te stellen: het creëren van marktvraag, voldoende beschikbaarheid van alternatieve koolstofbronnen en behoud van concurrentievermogen voor de industrie. “Dit is volledig in lijn met de oproep uit de Antwerp Declaration: geen Green Deal zonder een Industrial Deal.”
Twee vliegen in één klap
Staatssecretaris Heijnen deed haar oproep voor een Europese aanpak namens Nederland, Frankrijk, Tsjechië en Ierland tijdens het vierdaagse World Circular Economy Forum (WCEF) in Brussel. “Nederland kan de omslag van fossiele naar duurzame grondstoffen niet alleen. Door dit Europees aan te pakken, staan we sterker en slaan we twee vliegen in één klap op het gebied van circulariteit en CO2-uitstoot. Daarom pleiten we vandaag samen voor Europese regels die het gebruik van duurzame koolstofbronnen in de chemische industrie effectief stimuleren.”
Concurrentievermogen
Een overkoepelend Europees beleidskader is ook van essentieel belang om het concurrentievermogen van de Europese chemische industrie op de lange termijn veilig te stellen én de afhankelijkheid van (fossiele) grondstoffen uit het buitenland te verminderen. “De chemische industrie is onmisbaar voor onze medicijnen, verf, maar ook voedsel en de bouw”, vult minister Micky Adriaansens (EZK) aan. “We willen deze industrie dan ook graag behouden in Nederland en Europa. Sterker nog: we willen dat de chemische industrie wereldwijd koploper wordt in groene chemie.”