11.04.2022

VNCI Podcast: loopt de klimaattransitie vast door tekort aan medewerkers?

Het structurele tekort aan medewerkers kan de klimaattransitie in de wielen rijden. In de tweede VNCI Podcast spraken Zohair El Yassini (VVD Tweede Kamerlid), Carla Dahmeijer (site manager Hexion), Henk Veldink (directeur Hexion) en Ellen Lok (directeur a.i. college Procestechniek en Maintenance STC) over de duizenden vakmensen die nodig zijn om de klimaatdoelen te halen.

 

Luister naar de podcast

Vier op de vijf technische bedrijven maakt zich grote zorgen. Nu al staan er bijna 120.000 vacatures open voor techniek en ict. Met name mbo’ers en vmbo’ers zijn gewild, maar van de laatste groep kiest maar twintig procent voor een technisch profiel. De bedrijven verwachten de komende vijf jaar met onvoldoende personeel te zitten, zo blijkt uit een onderzoek van technisch opleider ROVC.

Het imago van de sector blijkt een groot struikelblok. Iets waarover Zohair El Yassini zich verbaast: “De chemische industrie is magisch. En dat stukje magie moeten we weer terugbrengen in het primair en voortgezet onderwijs.” Henk Veldink herkent dat: “We hebben meer rolmodellen nodig om chemie, scheikunde en werktuigbouw aantrekkelijker te maken en het verhaal te vertellen.”

Carla Dahmeijer: “We staan voor een enorme uitdaging om te verduurzamen en om de energietransitie uit te voeren. Daarbij zoeken we mensen die flexibel zijn om mee te veranderen, die zich nieuwe technieken eigen willen maken. Mensen die energie hebben om aan de toekomst te werken.” Ellen Lok vult aan: “Jongeren van nu willen iets bijdrage aan het klimaat en duurzaamheid. Die willen maatschappelijk betrokken zijn bij hun eigen toekomst. Als we laten zien dat de chemische industrie daar de motor voor is, dan denk ik dat we het verschil gaan maken en stappen gaan zetten.”