16.03.2022

VNCI Communicatie Café: 8 tips om je verhaal in de krant te krijgen

In het tweede VNCI Communicatie Café in maart stond de vraag centraal hoe je een verhaal over je bedrijf in de media krijgt. Gastsprekers waren Michèle Koch, communicatie specialist bij Yara International, en Peet Vogels, journalist bij het Algemeen Dagblad.

 

Op het terrein van Yara Sluiskil, producent van onder andere kunstmest, is het soms net “een dierentuin”, aldus Koch. Je vindt er bijvoorbeeld katten, vogels, bijen, torenvalken én varkens. Twee knorrige, harige en hongerige ‘medewerkers’ die het probleem van de Japanse duizendknoop op het terrein te lijf gaan. De wortels van deze plant groeien tot wel drie meter diep en kunnen leidingen en kabels kapot maken. Varkens bleken de perfecte oplossing. Ze woelen steeds de grond om waardoor de plant minder kans krijgt om zich te verspreiden. Het verhaal van de varkens werd al snel opgepakt door de lokale media en kreeg een vervolg met de wedstrijd die Yara uitschreef om de varkens een naam te geven. Uit de inzendingen werden de namen Porgy en Bess gekozen en ook dit verhaal kwam in de pers.

Praat mét ons

Bij Yara wordt veel aandacht besteed aan communicatie. Koch: “We zijn heel transparant in onze communicatie en staan altijd open voor persvragen. We onderhouden de relatie met de media goed en zijn transparant. Praat met ons, in plaats van over ons. Voor corporate onderwerpen schakelen we met het Noorse moederbedrijf, maar voor onze productielocatie in Sluiskil hebben we veel vrijheid.”


Yara is in 2013 gestart met het project 'Tijdelijke natuur' en het terrein heeft zich sindsdien inmiddels ontwikkeld tot een prachtig gebied. 


Heldere, korte boodschap

Economiejournalist Peet Vogels van het AD krijgt elke dag gemiddeld tussen de veertig en zestig mailtjes met ‘nieuws’. Het merendeel belandt “in de prullenbak”, aldus Vogels. “Na tien regels weet ik soms nog steeds niet waar het over gaat. Kom met een heldere, korte boodschap. Een link met de actualiteit helpt. En spar desnoods eerst met iemand uit jouw netwerk die veel mediacontacten heeft. Als krant willen wij alles: nieuws, mooie menselijke verhalen en duiding. Maar ga eerst bij jezelf na waarom je in de publiciteit wil komen en waarom een journalist over jouw bedrijf zou moeten schrijven. Natuurlijk willen wij ook veel clicks op onze website en nieuws is altijd welkom. Maar we stellen onszelf ook de vraag ‘Zit onze lezer hier op te wachten?’ Wat jij als bedrijf geweldig nieuws vindt, kan lauw ontvangen worden door een journalist.”

Acht tips voor het benaderen van media

  1. Als je een verhaal hebt, zorg dat het klopt en consequent is. Denk goed na voordat je een claim doet.
  2. Publiciteit kan ook tegen je werken. Een mooi verhaal, zoals de varkens van Yara, kan je imago ook breken als je op andere vlakken dierenwelzijn aan de kant schuift.
  3. Heb je nog weinig ervaring met de media? Kijk in je eigen netwerk wie ervaring heeft en spar met die persoon over de juiste mediabenadering. Is jouw bedrijf lid van de VNCI? Je kunt ons ook benaderen voor advies.
  4. Onderhoud de contacten met de media goed. Wees bereikbaar voor persvragen, in goede én mindere tijden. Het loont om als bedrijf goed benaderbaar te zijn.
  5. Wat zeg je on the record en off the record? Soms is het nodig om dieper op een onderwerp in te gaan om de journalist duiding te geven, maar is een deel van die informatie vertrouwelijk. Maak goede afspraken over wat er wel en niet meegenomen mag worden in een artikel.
  6. Een krant is er niet alleen voor nieuws, maar brengt ook human interest verhalen. Bijvoorbeeld een bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aanneemt.
  7. Stel Google alerts in op je bedrijfsnaam, producten en diensten. Het is heel handig om te weten wat er over je gezegd en geschreven wordt.
  8. Wees eerlijk. Maak het niet mooier dan het is, de werkelijkheid is vaak al mooi genoeg.