03.06.2025

VNCI: aanvullende maatregelen hard nodig voor herstel gelijk speelveld Nederlandse chemie

Er zijn nog forse stappen nodig om te komen tot een gelijk speelveld voor bedrijven uit de energie-intensieve industrie met de ons omringende landen. In aanloop naar het plenaire debat over het Klimaat- en Energiepakket dinsdag* roept de VNCI op tot aanpassingen op drie punten: de CO2-heffing, de regeling voor indirecte kostencompensatie en de hoge netwerkkosten.

 

De basisindustrie staat onder grote druk. Ook minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) erkent dat in haar Klimaat- en Energiepakket, maar desondanks blijven fundamentele knelpunten onopgelost. Cruciale investeringen in verduurzaming blijven hierdoor uit.

CO2-heffing remt groene investeringen

De voorgestelde aanpassingen in de nationale CO2-heffing zorgen voor grote onzekerheid in de markt. De kosten voor bedrijven nemen toe, terwijl zicht op noodzakelijke randvoorwaarden ontbreekt. Volgens de VNCI dreigen bedrijven hun productie te verplaatsen naar het buitenland, wat verduurzaming ondermijnt in plaats van stimuleert. De vereniging pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de werkelijke effecten van de heffing op het verminderen van de CO2-uitstoot én op de economische effecten voor de Nederlandse industrie. Op basis van de uitkomsten van zo’n onderzoek, moet opnieuw worden bekeken of een nationale heffing nog bestaansrecht heeft.

IKC-regeling te beperkt

De tijdelijke verlenging van de Indirecte Kostencompensatie (IKC) is een stap in de goede richting, maar in de praktijk profiteren slechts enkele chemiebedrijven daar van. De VNCI roept de minister op om in Brussel te pleiten voor een herbeoordeling van de sectorlijst, zodat ook subsectoren zoals de organische chemie weer in aanmerking komen. Een bredere regeling, samen met een evenredige verhoging van het nationale budget voor IKC, voorkomt koolstoflekkage naar het buitenland en versterkt het Europese concurrentievermogen.

Alternatief voor Volume Correctie Regeling

De uitbreiding van het elektriciteitsnet leidt tot stijgende netwerkkosten – een trend die in Nederland al tot hogere lasten heeft geleid dan in buurlanden. Waar België en Duitsland actief investeren in lastenverlichting, ontbreekt in Nederland een vergelijkbare maatregel. De VNCI pleit daarom op korte termijn voor een nieuw instrument als alternatief voor de eerdere Volume Correctie Regeling (VCR) om bij te dragen aan een eerlijker speelveld voor de industrie.

Klik hier voor de volledige position paper van de VNCI.

* Als gevolg van de val van het kabinet is het debat over het pakket voor Groene Groei tot nader order uitgesteld