21.01.2021

Vertoro wint Marc Cornelissen Brightlands Award 2021

Panos Kouris, sinds vorig jaar met het bedrijf Vertoro gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus, heeft de Marc Cornelissen Brightlands Award 2021 gewonnen. Hij kreeg de prijs voor zijn vergevorderde plannen om uit houtafval lignine te winnen die weer gebruikt kan worden als brandstof voor schepen en als grondstof voor kunststoffen. Chemie Magazine publiceerde eerder dit jaar een artikel over Vertoro. Het bedrijf wil het duurzaamste oliebedrijf ter wereld worden.

 

Winnaar Panos Kouris test met Vertoro in een proeffabriek op de Brightlands Chemelot Campus het omzetten van houtresten, landbouwproducten en papierafval in lignine. Deze vloeistof kan dienen als vervanger van vervuilende diesel in scheepsmotoren en als grondstof voor naftakrakers in plaats van fossiele olie. “De maritieme sector is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot,” aldus Kouris. “Als we de diesel vervangen door lignine zal die uitstoot dus sterk dalen én we hoeven geen olie meer op te pompen. Ik ben heel blij met de prijs. Met het geld kunnen we wetenschap nog dichter bij de maatschappij brengen.” 

Chemie Magazine | Het groene goud van Vertoro

Vertoro heeft een procedé ontwikkeld om lignocellulose, “de meest beschikbare grondstof ter wereld”, om te zetten in een bio-olie.