28.08.2023

Vertoro krijgt subsidie voor opschalen van fabriek

Vertoro heeft een subsidie ontvangen van het Europese Just Transition Fund (JTF) voor het opschalen van een fabriek op de Brightlands Chemelot Campus. Het bedrijf gaat op grote schaal uit bio-olie duurzame grondstoffen halen die de chemische industrie kan gebruiken.

 

Het bedrijf gebruikt biomassa die komt van restproducten van de landbouw. Te denken valt aan zaagsel. Hier haalt Vertoro lignine uit om in ruwe lignine-olie om te zetten. Dit wordt met name in de scheepvaart gebruikt, maar dankzij extractiemethoden kan het ook in de chemische industrie worden gebruikt. Chemische bedrijven kunnen met behulp van deze olie geur-en smaakstoffen maken. Bovendien kan uit de bio-olie van Vertoro een antioxidant worden gehaald dat vitamine E kan vervangen. 

Regio Zuid-Limburg krijgt 58,5 miljoen euro uit het Europese Just Transition Fund (JTF). Dit programma is bedoeld om sociale en economische gevolgen op te vangen van de overgang van fossiele naar groene industrie. Vertoro ontvangt een subsidie van meer dan 1,2 miljoen euro.

Opschalen van de productie

Met behulp van de subsidie kan het bedrijf de productie verder opschalen. Dit kan ertoe leiden dat meer bedrijven op Chemelot de biogrondstoffen gaan testen. Dit is dus een belangrijke stap voor bedrijven op Chemelot.

Meer over Vertoro

Vertoro probeert de groene revolutie te versnellen door een biobased alternatief voor fossiele grondstoffen te bieden. Dit noemen ze ook wel hun groene goud.  Lees hier meer over het bedrijf.