18.10.2021

Vernieuwde veiligheidstools SAQ 2.0 en SAQ Light beschikbaar

Veiligheid Voorop heeft de Self Assessment Questionnaire (SAQ) geactualiseerd. De SAQ is een methode waarmee bedrijven inzicht krijgen in de veiligheidscultuur, procesveiligheid en het managen van de veiligheid en waarmee ze gericht verbeteringen kunnen doorvoeren. Er zijn twee vernieuwde versies beschikbaar: de SAQ 2.0 en de SAQ Light.

 

De SAQ 2.0 bestaat uit een serie vragen over hardware (installaties), software (systemen) en mindware (cultuur en gedrag). Met behulp van de SAQ 2.0 kan een bedrijf een beoordeling maken van het veiligheidsniveau binnen het bedrijf en de beheersmaatregelen. Ook biedt het instrument de mogelijkheid om een actieplan voor verdere verbetering op te stellen. 

De SAQ Light is een afgeleide van de SAQ 2.0. Hiermee kan een bedrijf met het beantwoorden van een beperkt aantal vragen een eerste indruk krijgen van het veiligheidsniveau en de beheersmaatregelen. Op basis van de antwoorden kan een verbeterplan opgesteld worden of kan een specifiek onderwerp verder uitgediept worden met behulp van de SAQ 2.0. De SAQ Light versie is met name bedoeld voor beginnende BRZO-bedrijven, mkb die met gevaarlijke stoffen werken en zogenaamde ARIE-bedrijven. 

De vernieuwde SAQ 2.0 en SAQ Light kun je downloaden op de website van Veiligheid Voorop. Daar vind je ook een korte instructiefilm en een handleiding.