07.09.2023

Verkiezingen 2023: klimaatneutraliteit bereiken met elektrisch kraken

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geeft de VNCI vier aanbevelingen mee aan politieke partijen voor een toekomst die klimaatneutraal, circulair, veilig én duurzaam is. De chemische industrie is daar al volop mee bezig. Tot aan de verkiezingen op 22 november laten we wekelijks zien hoe de chemiebedrijven werken aan een duurzaam Nederland. Deze week, deel één: elektrisch kraken.

 

De experimentele unit op de Energietransitie Campus Amsterdam.

Veel chemische processen die essentieel zijn voor het maken van alledaagse producten, hebben hoge temperaturen nodig. Om deze temperaturen te bereiken verbranden bedrijven fossiele brandstoffen. Hierbij komt veel CO2 vrij. In de Europese Green Deal staat dat bedrijven hun uitstoot in 2050 naar nul moeten hebben gebracht.

CO2-vrij verwarmingsproces 

Een grote stap naar reductie van de CO₂-uitstoot is het elektrisch verwarmen van (stoom)krakers. Shell, Dow, TNO en ISPT namen onlangs een experimentele elektrische kraakoven in gebruik. “We weten hoe we fossiele grondstoffen tot de vereiste hoge temperaturen moeten brengen,” zegt Kees Biesheuvel, senior technology manager van Dow Chemical, “maar hoe doe je dat met elektriciteit?” Niet alleen de vraag hoe je huidige stoomkrakers kunt elektrificeren is belangrijk. Hoe ontwerp je een elektrisch kraakproces vanaf nul?


Lees hier meer over de experimentele elektrische kraakoven.


CO2-uitstoot naar nul

Elektrificatie van de chemische processen is een belangrijke stap om te komen tot de energietransitie. Ook zetten we in op energiebesparing, het efficiënter maken van onze processen, waterstof, groene energie en afvang van onze CO2-uitstoot. Wil je meer weten over hoe de sector klimaatneutraliteit wil bereiken, lees dan hier onze verkiezingsinzet. Klimaatneutraal is één van de vier aanbevelingen voor een duurzaam Nederland:  

Maak de verduurzaming mogelijk door de aanleg van infrastructuur voor elektriciteit, waterstof en transport en opslag van CO2. Zet maatwerkafspraken door bij bedrijven waar dit tot versnelling kan leiden en zorg voor gerichte ondersteuning voor het realiseren van de klimaatdoelen.