05.10.2023

Verkiezingen 2023: klimaatneutraliteit bereiken met een binnenvaartschip

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geeft de VNCI vier aanbevelingen mee aan politieke partijen voor een toekomst die klimaatneutraal, circulair, veilig én duurzaam is. De chemische industrie is daar al volop mee bezig. Tot aan de verkiezingen op 22 november laten we wekelijks zien hoe chemiebedrijven werken aan een duurzaam Nederland. Deze week deel vijf: emissievrije binnenvaart.

 

Nobian participeert in de bouw van het eerste binnenvaartschip in Nederland dat volledig op groene waterstof gaat varen. De ms Antonie gaat het zout van het chemiebedrijf emissievrij vervoeren van Delfzijl naar de fabriek in de Botlek. Per afvaart gaat het om 3.700 ton zout, vergelijkbaar met 120 vrachtwagens. De groene waterstof waar het 135 meter lange schip op vaart, produceert Nobian zelf. Met het demoproject wil het bedrijf een impuls geven aan een volledig uitstootvrije binnenvaart.

“Het vergroenen van het transport van onze producten is een belangrijke stap,” zegt Michael Koenig, CEO van Nobian. “We vinden het belangrijk om samen met onze partners bij te kunnen dragen aan innovaties om te komen tot schaalbare oplossingen voor groen transport. Daarnaast wil Nobian ook leidend zijn in de productie en toepassing van groene waterstof.”

De kosten voor de bouw en ontwikkeling van het waterstof-elektrische binnenvaartschip zijn ongeveer twee keer zo hoog als dat van een conventioneel schip. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat draagt daarom bij aan het project om de extra kosten te dragen. Ook zijn langetermijnafspraken gemaakt met Nobian voor de inzet van het schip.


Lees meer over het binnenvaartschip.


Onze verkiezingsinzet

Het gebruik van waterstof, opgewekt met groene stroom, is volkomen schoon, in tegenstelling tot het gebruik van fossiele brandstoffen zoals diesel. Nobian draagt zo bij aan de klimaatdoelstellingen, duurzamer vervoer en vergroening van de binnenvaart.  Meer weten over de inzet van de chemiesector op het gebied van klimaatneutraliteit? Lees hier onze verkiezingsinzet.