19.10.2023

Verkiezingen 2023: duurzaamheid bereiken met recycling matrasschuim

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geeft de VNCI vier aanbevelingen mee aan politieke partijen voor een toekomst die klimaatneutraal, circulair, veilig én duurzaam is. De chemische industrie is daar al volop mee bezig. Tot aan de verkiezingen op 22 november laten we wekelijks zien hoe chemiebedrijven werken aan een duurzaam Nederland. Deze week, deel zeven: chemische recycling van matrasschuim.

 

De chemische sector heeft de kennis en expertise in huis om duurzame productiemethoden te ontwikkelen. Eén van deze methoden is chemische recycling. Vanuit het oogpunt van circulariteit en  grondstoffengebruik is chemische recycling onmisbaar. Bij chemische recycling wordt een materiaal teruggebracht tot op moleculair niveau. Hier kunnen vervolgens weer nieuwe producten van worden gemaakt, zonder kwaliteitsverlies. Dit is één van de vele manieren waarop de industrie oplossingen bedenkt voor uitdagingen op het gebied van klimaat, milieu, schoon water en gezond en veilig voedsel.

Een nieuw, flexibel schuim

Covestro en Recticel hebben in het Europese onderzoeksproject PUReSmart aangetoond dat de twee belangrijkste grondstoffen van flexibel polyurethaanschuim uit matrassen teruggewonnen kunnen worden door chemische recycling. Voor het eerst is uit twee volledig gerecycleerde grondstoffen – polyol en tolueendiisocyanaat – een nieuw, flexibel schuim geproduceerd.

Bart Healterman, R&D Director bij Recticel: “We zijn erin geslaagd een technologie te ontwikkelen om deze grondstoffen chemisch te herwinnen en om polyuretaanschuim zo om te zetten in een hoogwaardig gerecycleerd materiaal. Voor het eerst in de geschiedenis past polyurethaan echt in een circulaire economie.”


Lees hier meer over de chemische recycling van matrasschuim.


Het doel op de lange termijn

Het uiteindelijke doel van de bedrijven? De verdere ontwikkeling van de recycling van flexibel schuim op industriële schaal stimuleren. “Ons doel is om afval om te zetten in waardevolle grondstoffen en op die manier het principe van de circulaire economie in ons bedrijf en met onze partners in de waardeketen te verankeren,” zegt Christine Mendoza-Frohn, EVP Hoofd Performance Materials Sales EMEA & LATAM van Covestro.

Onze verkiezingsinzet

Een gezonde duurzame industrie brengt welvaart en welzijn in Nederland. De chemische sector streeft naar een minimale impact op mens en natuur. Wil je meer weten over de bijdrage van de chemische industrie op het gebied van duurzaamheid? Lees onze volledige verkiezingsinzet