28.09.2023

Verkiezingen 2023: duurzaamheid bereiken met plastic flessen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geeft de VNCI vier aanbevelingen mee aan politieke partijen voor een toekomst die klimaatneutraal, circulair, veilig én duurzaam is. De chemische industrie is daar al volop mee bezig. Tot aan de verkiezingen op 22 november laten we wekelijks zien hoe de chemiebedrijven werken aan een duurzaam Nederland. Deze week, deel vier: milieuvriendelijke plastic flessen.

 

Met kennis over chemie en technologie kan de industrie bijdragen aan het ontwikkelen van duurzame alternatieven. Denk aan recycling, biogrondstoffen en CO2-hergebruik. Dit is van toepassing op producten die we elke dag opnieuw gebruiken. Het verduurzamen van de samenleving kan alleen mét de chemische industrie.

Sustainable Development Goals

Met de Sustainable Development Goals heeft de internationale gemeenschap doelen geformuleerd voor een duurzame toekomst. De VNCI streeft ernaar om zo veel mogelijk vooruitgang te boeken op de gebieden waar de chemie impact heeft. Hierbij kun je denken aan plastic flessen. 

Milieuvriendelijk plastic

Bij Avantium hebben ze ontdekt hoe je uit suiker het plastic polyethyleenfuranoaat (PEF) kunt maken. Dit gebeurde toen iemand, net als vele anderen, op zoek was naar een manier om furaandicarbonzuur –grondstof voor PEF – uit suiker te maken. Iedereen gebruikte water als oplosmiddel, maar alcohol bleek de oplossing. Momenteel is de nieuwe fabriek om furaandicarbonuur te maken in aanbouw. PEF is volledig recyclebaar en bestaat uit plantaardige grondstoffen in plaats van uit aardolie. Het is een duurzame variant van polyethylene terephthalate (PET), dat we voornamelijk kennen van de frisdrankflessen.

Een ingewikkeld en lang proces

Het duurde maar liefst zeventien jaar voordat het idee leidde tot de start van de bouw van een fabriek, want na dit eurekamoment volgde een lang traject: een pilotfabriek op Chemelot, een beursgang in 2017 en zelfs een joint-venture met BASF.

“Het was een ingewikkeld proces, waar een hele reeks doorbraken voor nodig was,” vertelt Tom van Aken, directeur van Avantium. “Banken kijken vaak alleen naar de risico’s. Ze willen goed voor het milieu zijn, maar niet altijd de risico’s accepteren die bij zo’n transitie horen.” Toch is Van Aken optimistisch gestemd. “Hiermee laten we ook aan andere startups en scaleups met innovaties op het gebied van duurzaamheid en circulariteit zien dat het kan.”


Lees het volledige interview met Tom van Aken.


Onze verkiezingsinzet 

Als chemische sector streven we naar een industrie met een minimale impact die bouwt aan een sterke economie. Wil je meer weten over de bijdrage van de chemische industrie? Lees onze volledige verkiezingsinzetOp het gebied van duurzaamheid geven we de overheid het volgende mee:

Zet in op een ondernemingsklimaat dat bijdraagt aan brede welvaart, een duurzame toekomst, nieuwe banen, open strategische autonomie en toekomstig verdienvermogen in Nederland.